Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Ошукали громадян, обіцяючи роботу в Європі – у Києві викрили шахрайську схему

За процесуального керівництва Голосіївської окружної прокуратури м. Києва викрито та припинено діяльність товариства, яке тривалий час займалось шахрайськими діями під виглядом надання послуг з працевлаштування в Європі (ч. 3 ст. 190 КК України).

Організатору шахрайської схеми повідомлено про підозру.

За даними слідства, учасники групи розробили схему заволодіння коштами громадян, які шукали роботу за кордоном.

Для її реалізації організатор створив вебсайт, на якому пропонувалися нібито посередницькі послуги щодо працевлаштування у країнах Європи. Спілкування з потенційними заробітчанами та проведення співбесід здійснювалося через так званий колцентр.

Після отримання від потерпілих платежу у сумі 8-18 тис грн жодних дій щодо працевлаштування громадян не вчиняли. Натомість повністю припиняли з ними зв'язок, а отримані кошти привласнювали. У подальшому гроші виводилися через банківські картки підставних осіб.

За попередніми даними, у такий спосіб злочинна група ошукала щонайменше 67 громадян на суму понад 800 тис грн.

У межах слідства правоохоронці провели обшуки за місцем проживання організатора схеми та за адресами офісів товариства. Вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони, банківські картки та чорнові записи, які підтверджують протиправну діяльність.

Підозрюваному обрано запобіжний захід – тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 1 млн грн. Інші учасники схеми встановлюються.

Досудове розслідування здійснюється слідчими СВ Голосіївського УП ГУ Нацполіції у м. Києві за оперативного супроводу відділу протидії кіберзлочинам у м. Києві Департаменту кіберполіції Нацполіції України.