Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Організація псевдореферендумів на окупованій Донеччині і Херсонщині – повідомлено про підозру ще 17 громадянам

Прокуратура продовжує притягувати до відповідальності осіб, причетних до проведення постановочного волевиявлення щодо приєднання тимчасово окупованих територій Донеччини і Херсонщини до складу РФ.

За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури заочно повідомлено про підозру 12 псевдодепутатам так званої «народної ради «ДНР». Підозрюваним інкримінують вчинення умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, за попередньою змовою групою осіб та участь в організації і проведенні незаконного референдуму на тимчасово окупованій території (ч. 2 ст. 110, ч. 5 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, 20 вересня 2022 року підозрювані взяли участь у засіданні так званої «народної ради ДНР» і на підставі звернення голови так званої «громадської палати» псевдореспубліки проголосували і прийняли фейковий закон «Про референдум ДНР з питання входження до складу РФ на правах суб’єкта РФ».

Також за процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури п’ятьом громадянам України заочно повідомлено про підозру у колабораційній діяльності, вчиненій групою осіб за попередньою змовою (ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, п’ять місцевих мешканців Генічеського району добровільно погодилися на пропозицію окупаційної влади взяти участь в організації та проведенні псевдореферендуму щодо виходу зі складу України та приєднання до РФ тимчасово окупованої території Херсонської області.

Підозрювані очолили незаконні дільничні виборчі комісії в районі, організовували агітаційні заходи, створювали реєстри виборців, підшукували приміщення для проведення незаконного процесу. Для створення видимості легітимності дій підозрювані збирали так звані бюлетені, підраховували їх та оформляли протоколи.

Досудові розслідування здійснюються слідчими СБУ .

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.