Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Офіс Генпрокурора залучає міжнародних експертів для допомоги потерпілим від сексуального насильства

Допомога постраждалим від сексуального насильства має бути комплексною і враховувати, що не всі готові одразу взаємодіяти з правоохоронцями для переслідування злочинців.

Про особливості документування і розслідування сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом (СНПК) говорили на зустрічі представників Офісу Генерального прокурора, апарату Урядової уповноваженої з питань ґендерної політики і Фонду доктора Муквеге (Dr. Denis Mukwege Foundation).

За словами виконавчої директорки Фонду Катріен Коппенс, зазвичай постраждалі звертаються за медичною та соціально-психологічною допомогою, і лише кілька років потому прагнуть правосуддя.

«Але за цей час втрачено момент для свідчень і проведення відповідних медичних оглядів. Втрачено докази, і дуже важко привести кривдників до суду. Тому важливо доносити до потерпілих необхідність під час медичного огляду провести судмедекспертизу. Важливо навчити експертів, які працюють з потерпілими від СНПК», - підкреслила Катріен Коппенс.

Начальниця профільного управління Офісу Генпрокурора Ірина Діденко зазначила, що правоохоронці стикаються з такою проблемою.

«Стратегія роботи з СНПК передбачає, перш за все, захист і допомогу постраждалій особі. Лише від її бажання залежить – проводити таку експертизу чи ні. Втім, зараз Офіс Генпрокурора починає активну співпрацю з лікарями. Шукаємо можливості для спільних тренінгів, з урахуванням професійних завдань та інтересів постраждалих», - заявила Ірина Діденко.

Представники Офісу Генпрокурора і Фонду доктора Муквеге домовились продовжити спільну роботу на цьому напрямі.