Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Офіс Генпрокурора вимагає від Міністерства юстиції України усунення численних порушень прав в’язнів, практик неналежного поводження та рабської експлуатації їх праці

Офіс Генерального прокурора та органи прокуратури на місцях провели перевірки стану додержання законодавства щодо забезпечення прав в’язнів у Департаменті з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції України, підпорядкованих органах та установах.

Ситуацію з дотримання прав ув’язнених і засуджених, вимог режиму, безпеки та охорони в установах Державної кримінально-виконавчої служби України Департамент на сьогодні контролює не в повній мірі. Як наслідок діяльність Департаменту і більшості установ ДКВС не забезпечує додержання вимог законодавства та міжнародних стандартів, а система відомчого контролю часто функціонує лише у звітах і «на папері».

Наявні актуальні проблеми стосуються питань зростання рівня злочинності серед в’язнів, неефективна оперативно-розшукова діяльності відповідних підрозділів установ ДКВС, грубе порушення трудових та інших прав в’язнів з питань охорони їх праці, особистої безпеки, у т. ч. під час захоплення російськими військами установ та їх майна, а також ведення бойових дій, надання адміністраціями установ засудженим (старшим днювальним) контрольних функцій над іншими в’язнями, численних випадків безперешкодного потрапляння до в’язниць заборонених предметів тощо.

Так, дотримання вимог режиму в пенітенціарних установах належним чином не забезпечено. Продовжують допускатися численні порушення в’язнями встановленого режиму.

Зокрема, лише за 6 місяців 2023 року у зонах, що охороняються, вилучено майже 2,5 тисячі колючо-ріжучих предметів, понад 3,6 тисячі мобільних телефонів, майже 11 тисячі л спиртовмісних напоїв та 240 г наркотичної речовини. В’язнями допущено понад 15 тисяч порушень порядку відбування покарання і тримання під вартою. Особлива напруженою ситуація склалася в слідчих ізоляторах, насамперед у Київському СІЗО.

Такий стан свідчить про незабезпечення адміністраціями установ ДКВС належного нагляду та контролю за поведінкою в’язнів, повноти з’ясування причин, що призвели до порушень, а також неналежного використання технічних засобів відеонагляду та зберігання інформації. 

Крім того, адміністраціями установ виконання покарань систематично допускаються порушення трудового законодавства, передусім щодо повноти оплати та обліку робочого часу, у т.ч. у вихідні та святкові дні, оплати праці засуджених та забезпечення їх належного працевлаштування, необхідних відрахувань із заробітної плати тощо.

Низький рівень оплати праці у багатьох випадках приховується під виглядом укладання з засудженими дискримінаційних угод цивільно-правового характеру. До прикладу, у Миколаївській області засудженому у січні 2023 року за угодою нараховано лише 150 грн заробітної плати.

У Вінницькій, Житомирській, Запорізькій, Кіровоградській, Миколаївській, Львівській, Рівненській, Харківській областях та інших регіонах держави середня заробітна плата засуджених у 2–3 рази нижча від законодавчо встановленого мінімального рівня.

Також виявлено численні порушення з питань охорони праці, що може призвести до тяжких наслідків та загибелі людей. Такі порушення встановлено в більшості установ ДКВС.

За останній час органи прокуратури лише за фактами порушень трудових прав в’язнів розпочато 17 кримінальних проваджень за ст. ст. 172, 175, 271, 272 Кримінального кодексу України, зокрема, у Вінницькій, Дніпропетровській, Київській, Кіровоградській, Миколаївській, Сумській і Черкаській областях. Ззагалом у 2023 році кримінальних проваджень щодо працівників ДКВС – понад 40.

Виявлені порушення законодавства допущені керівниками Департаменту, міжрегіональних управлінь з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції України, установ ДКВС та іншими службовими особами, які часто в Міністерстві залишаються без відповідного принципового реагування, а тому продовжують мати системний характер. 

З огляду на незадовільний стан додержання законності, який потребує негайного втручання, Офісом Генерального прокурора внесено 3 вказівки керівництву Міністерства юстиції України, у тому числі 2 особисто Міністру, з метою притягнення винних осіб до відповідальності та вжиття комплексу вичерпних заходів щодо усунення виявлених порушень законодавства.