Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Офіс Генпрокурора попередив у Верховному Суді стягнення з держпідприємства понад 1 млрд грн у справі про самовільний видобуток вугілля

Офіс Генпрокурора попередив у Верховному Суді стягнення з держпідприємства понад 1 млрд грн у справі про самовільний видобуток вугілля

Верховний Суд врахував доводи Офісу Генпрокурора та направив на новий розгляд справу, в якій з держпідприємства намагалися безпідставно стягнути 1,1 млрд грн і було завдано шкоду довкіллю самовільним видобутком надр.

Встановлено, що у 2003 році товариство отримало спецдозвіл на користування надрами родовища кам’яного вугілля. Воно неправомірно передало своє право на видобування іншій особі - держпідприємству «Вугільна компанія «Краснолиманська».

Приватна і державна компанії домовилися про співпрацю на весь час дії спецдозволу до 2032 року. Однак у травні 2015 року Держгеонадра зупинили його дію на 7 місяців через збройне захоплення родовища у вересні 2014 року.

У цей час відбулося самовільне видобування надр, чим завдано шкоду довкіллю.

Не дивлячись на це, товариство звернулося до суду з позовом про стягнення з держпідприємства 1,1 млрд грн упущеної вигоди за неповернення йому видобутого вугілля, в тому числі за період зупинення дії спецдозволу.

У грудні 2021 року Господарський суд Донецької області відмовив у задоволенні позову. Проте суд апеляційної інстанції постановив стягнути на користь товариства всю суму.

Спеціалізованою екологічною прокуратурою Офісу Генпрокурора було оскаржено в касаційному порядку постанову Східного апеляційного госпсуду.

Верховний Суд скасував рішення судів попередніх інстанцій, а справу направив на новий розгляд до Господарського суду Донецької області.