Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Офіс Генпрокурора не допустив спрощення охоронного режиму території островів Труханів і Венеціанський у столиці

За позовом заступника Генерального прокурора визнано недійсним договір з розроблення землевпорядної документації на острови Труханів і Венеціанський та скасовано внесені відомості до Державного земельного кадастру.

Правочин передбачав встановлення на місцевості водоохоронних зон та стометрових прибережних захисних смуг на їх пляжах. Законодавством передбачена охорона цих двох островів як земель природно-заповідного та історико-культурного призначення.

Відповідні відомості внесли до Держземкадастру.

Водночас уся територія островів має суворий режим обмеження господарської діяльності, передбачений для прибережної захисної смуги.

Виокремлення водоохоронної зони надавало можливість штучно спростити охоронний режим території, у тому числі не виключалася капітальна забудова. А межі прибережної захисної смуги створювали хибне уявлення про відсутність охоронного статусу на іншій частині об’єктів.

Господарський суд міста Києва погодився з доводами прокурора щодо загрози порушення інтересів територіальної громади на збереження особливо цінних земель столиці.

Завдяки прокурорам Спеціалізованої екологічної прокуратури Офісу Генерального прокурора не допущено можливе незаконне використання території островів Труханів та Венеціанський.