Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Офіс Генпрокурора довів незаконність зазіхань на землю спеціальної навчально-виховної установи для дітей

Ювенальні прокури Офісу Генпрокурора довели у суді, що Балахівська школа соцреабілітації була незаконно позбавлена права користуватися сільгоспземлями площею 8,7 га і вартістю 3,9 млн грн.

Співробітники Офісу Омбудсмана та профільного департаменту Офісу Генерального прокурора здійснили моніторинговий візит до Макіївського профучилища соціальної реабілітації ім. А.С. Макаренка. Профучилище розташоване на базі майна ліквідованої Балахівської школи соціальної реабілітації. Воно є єдиною в державі спеціальною навчально-виховною установою для дітей, до яких за рішенням суду застосовано примусові заходи виховного характеру.

Встановлено, що Новостародубська сільська рада Петрівського району на Кіровоградщині незаконно оформила за собою право комунальної власності на земельну ділянку навчального закладу. Землі такої категорії належать виключно до державної форми власності.

Такі дії створили передумови для зловживань щодо розпорядження землями освітнього призначення і ризики для нормального функціонування навчального процесу.

Заступник Генерального прокурора подав до суду три позови з вимогами визнати недійсними наказ Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області та рішення органу місцевого самоврядування. Вони стосувалися припинення права спецшколи користуватися земельною ділянкою. Також у позовах вимагалося визнати недійсним рішення сільради про прийняття цієї землі у комунальну власність та повернути її державі.

Суд прийняв два рішення на користь інтересів державної освітньої установи для дітей. А сільська рада, не дочекавшись наступного судового рішення, у добровільному порядку поновила спецшколі право користування землею.