Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Офіс Генерального прокурора посилить координацію правоохоронних органів щодо протидії нелегальному ринку сигарет

В Офісі Генерального прокурора за участі заступника Генерального прокурора Дмитра Вербицького, Американської торговельної палати в Україні та її членів — міжнародних тютюнових компаній Philip Morris International, British American Tobacco, Japan Tobacco International​ та Imperial Tobacco обговорили протидію нелегальному ринку сигарет.

За даними дослідницької компанії Kantar, станом на серпень 2022 року частка нелегального ринку сигарет України сягнула 21,9%, тоді як за підсумками 2021 року вона складала 16,9%.

Як зазначив заступник Генерального прокурора Дмитро Вербицький, привертає увагу показник ненадходжень до державного бюджету, який міститься у дослідженні та становить 20,7 млрд гривень. Ситуація є неприйнятною. Це не може залишитися поза увагою Офісу Генерального прокурора.

«Послідовне збільшення обсягів нелегальних цигарок в Україні спостерігається в Україні з 2017 року. При цьому, останнім часом це зростання відбувається реактивно», — зазначив Дмитро Вербицький.

За його словами, необхідно здійснити додаткові координаційні заходи правоохоронних органів, із метою запобігання, виявлення, припинення кримінальних правопорушень у вказаній сфері.

«Ми маємо концентрувати сили на боротьбі саме з виробниками незаконної продукції, які є своєрідними центрами розповсюдження нелегальних тютюнових виробів. Така робота зменшить тіньовий ринок сигарет на вулицях. Певні успіхи в цій діяльності ми вже маємо і розуміємо, що припинення незаконної діяльності дозволить збільшити надходження до бюджету», — підкреслив Дмитро Вербицький.

Представники Офісу Генерального прокурора та бізнесу домовилися про посилення співпраці з бізнесом та регулярний обмін інформацією для напрацювання ефективних моделей протидії нелегальному ринку.

У відомстві вже найближчим часом планується створення міжвідомчої робочої групи, яка відповідатиме за координацію у зазначеній сфері.

Також будуть відбуватися регулярні зустрічі Офісу Генпрокурора та Американської торговельної палати в Україні, на якій будуть обговорюватися робота з протидії нелегальній реалізації тютюнових виробів та досягнуті результати.