Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Обстріли населених пунктів Луганщини – розпочато провадження

За процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури зареєстровано двадцять три кримінальні провадження за фактами порушення законів та звичаїв війни (ч. 1, ч. 2 ст. 438 КК України).

За даними слідства, 16 червня 2022 року війська країни-агресора та учасники контрольованих РФ незаконних збройних формувань обстріляли міста Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Гірське, смт. Врубівка. В результаті ворожих обстрілів загинули чотири цивільні особи, сім поранено. Пошкоджено 24 житлових будинки. Окупанти поцілили в будівлю профілакторію «ПрАТ» «ЛИНІК» та будівлю палацу культури «Діамант» у м. Лисичанськ, а у м. Сєвєродонецьк - пошкоджено першу прохідну ПрАТ «АЗОТ» та Сєвєродонецький завод хімічного нестандартного обладнання.

Такі дії становлять пряму загрозу життю й здоров’ю мирного населення, суперечать нормам міжнародного гуманітарного права, а саме ст. 51, 52 Додаткового протоколу до Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року, які прямо забороняють напади на цивільне населення та цивільні об’єкти.

Досудове розслідування у кримінальних провадженнях доручено слідчим підрозділів Сєвєродонецького районного управління поліції Головного управління Нацполіції в Луганській області.