Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Оборудки з квартирами померлих громадян на 1,2 млн грн – на Сумщині викрито нотаріуса та її спільника

За процесуального керівництва Сумської обласної прокуратури нотаріусу та фізичній особі повідомлено про підозру у підробленні документів, шахрайстві та легалізації майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 3 ст. 358, ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 358, ч. 3 ст. 190, ч. 2 ст. 209 КК України).

За даними слідства, підозрювані підшукували об’єкти нерухомості, власники яких помирали та не мали законних спадкоємців. Нотаріус та фізична особа підробляли офіційні документи про те, що власник нібито ще прижиттєво продав або ж подарував свою квартиру.

Новими власниками квартир ставали особи, які не усвідомлювали правових наслідків таких оборудок. Для укладення договорів купівлі-продажу чи дарування квартир підозрювані використовували спеціальні бланки, що належали нотаріусу, яка у зв’язку зі смертю завершила свою діяльність ще в 2016 році.

Далі нотаріус видавала від імені нового власника житла довіреність на ім’я свого спільника. Він на підставі підроблених договорів реєстрував у відповідних органах права власності на житло за підконтрольними особами та в подальшому продавав нерухомість добросовісним покупцям.

За такою схемою нотаріус та фізична особа заволоділи трьома квартирами, загалом збагатившись на майже 1,2 млн грн.

Досудове розслідування здійснюється співробітниками ГУ Нацполіції в Сумській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.