Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Обʼєднуємо зусилля заради допомоги постраждалим - Перша Леді Олена Зеленська та Генпрокурор Андрій Костін зустрілися з правозахисницею, Нобелівською лауреаткою Надею Мурад

Вона відвідала Україну на запрошення Першої Леді. Надя Мурад - іракська правозахисниця, яка пережила тортури, смерть рідних та сексуальне насильство. Її мета зараз - допомога таким же потерпілим як вона по цілому світу.

Пані Мурад - є автором Глобального кодексу поведінки щодо збору інформації про СНПК. З перших місяців повномасштабної війни він став для українських фахівців настільною книгою.

"Ім'я Надя Мурад добре знають прокурори, які працюють з найбільш сенситивною категорією воєнних злочинів злочинами сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом (СНПК)", – зазначив Генпрокурор Андрій Костін.

"Зараз Офіс Генпрокурора впроваджує сучасні, підходи орієнтовані в першу чергу на людину. Тож, обмінялись із пані Мурад думками щодо цього", – додав він.

Практичні кроки для таких необхідних змін пропрацьовували цього ж дня широким колом партнерів з Уряду, Парламенту й організацій громадянського суспільства. Зустріч мала назву #U4J: Respect. Support. Justice — Повага. Допомога. Справедливість.

З початку повномасштабної агресії РФ Офісом Генпрокурора зафіксовано 190 фактів сексуального насильства:
● проти жінок – 136
● проти чоловіків – 54,
З них неповнолітні – 13.

Найстаршій постраждалій – 82, наймолодшій – 4 роки.

"Перше і найголовніше до постраждалої особи необхідно ставитися з повагою. Сприяти тому, щоб вона отримала допомогу. І лише тоді можна говорити про справжнє відновлення справедливості", – заявив Андрій Костін.

"Тепер важливо зробити все, щоб ті правильні речі, про які ми дискутували, перетворилися на практичні кроки. Прокурори Офісу Генпрокурора спільно з міжнародними експертами вже працюють над планом дій, який допоможе втілити ці зміни у життя", – додав він.

RespectSupportJustice - черговий захід у рамках ініціативи United for Justice. Яка почалася з міжнародної конференції у Львові в березні, і обʼєднала експертів з усього світу.