Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Нові гайдлайни для розслідування злочинів сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, розроблять разом з експертною спільнотою

Слідчі, які розслідують злочини сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом (СНПК), отримають професійні гайдлайни для більш ефективного розслідування, з урахуванням потреб постраждалих і свідків.

Цьому була присвячена перша зустріч робочої групи щодо СНПК, яка діє в рамках Міжнародної ради експертів із питань розслідування злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту.

Розробкою гайдлайнів займатимуться експерти Асоціації жінок-юристок України «ЮрФем», Ла Страда – Україна, Global Rights Compliance, програми PROTECT, Pravo-Justice тощо.

«Під час документування і розслідування воєнних злочинів ми стикаємося з тим, що потерпілі та свідки не завжди ідентифікують певні дії як факти сексуального насильства. Наприклад, примусове оголення з метою залякування і приниження. Водночас, ми маємо сформувати процес так, аби не травмувати потерпілих і отримати всю необхідну інформацію протягом єдиного допиту. Вдячні партнерам з громадського сектору, які готові допомогти нам розробити ефективну методологію такої роботи», – наголосила начальник Управління щодо злочинів сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, Офісу Генпрокурора Ірина Діденко.

Нові гайдлайни міститимуть покрокову інструкцію для ідентифікації різних типів сексуального насильства і рекомендації щодо максимально коректної роботи з постраждалими і свідками, з урахуванням досвіду міжнародних інституцій, в тому числі Міжнародного кримінального суду. Методика використовуватиметься мобільними бригадами, які працюють на деокупованих територіях, та буде поширена на всю практику розслідування злочинів сексуального насильства. 

Довідково

Міжнародна рада експертів із питань розслідування злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, створена наказом Генерального прокурора від 30.09.2021. В рамках Ради діють робочі групи за такими напрямами:

-       міжнародне гуманітарне й міжнародне кримінальне право;

-       цифровий вимір (електронні докази);

-       сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом;

-       захист прав людини;

-       захист прав дітей в умовах збройного конфлікту;

-       протидія корупції.

До складу робочої групи щодо СНПК увійшли представники правозахисних організацій, Національної поліції та експерти з питань міжнародного гуманітарного права з Європи та Канади. Координаторка – Христина Кіт, голова правління Асоціації жінок-юристок «ЮрФем».