Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Незаконно переправив за кордон 12 ухилянтів під виглядом водіїв-волонтерів – судитимуть жителя Житомира

Прокурори Житомирської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно жителя Житомира за фактами сприяння незаконному переправленню осіб через державний кордон України та підроблення та використання офіційних документів (ч. ч. 1, 2 ст. 332, ч. ч. 1, 3, 4 ст. 358 КК України).

Слідством встановлено, що чоловік у період воєнного часу розробив злочинну схему переправлення військовозобов’язаних через кордон. Для цього зареєстрував декілька благодійних фондів на підставних громадян.

Від імені цих фондів обвинувачений одержував з державних установ дозволи та оформляв документи для безперешкодного виїзду.

Військовозобов’язані як водії-волонтери включалися до системи «Шлях» та безперешкодно проїжджали через пункти пропуску. Так уникали своєчасного призову на військову службу. Деякі з них виїжджали за кордон по декілька разів.

«Організатор» незаконних переправлень детально консультував клієнтів про дії під час перетину кордону, аби не розкрити справжню мету поїздки та його сприяння цьому.

З липня по жовтень 2022 року він посприяв 12 ухилянтам виїзду за кордон під виглядом перевезення гуманітарної допомоги. Половина з них в Україну не повернулися.

В офісах, автомобілях та помешканні обвинуваченого вилучено печатки, документи, журнал, телефон з листуваннями.

Раніше правоохоронці викрили чоловіка у підробленні документів. Обвинувальний акт стосовно нього перебуває етапі судового розгляду.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі ГУ Нацполіції в Житомирській області, оперативний супровід – співробітники Управління СБУ в області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.