Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
На Херсонщині затримано депутата від забороненої «ОПЗЖ» через колабораційну діяльність

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора повідомлено про підозру у колабораційній діяльності депутату однієї з районних рад міста Херсон (ч. 7 ст. 111-1 КК України)

За даними слідства, в період дії воєнного стану депутат від політичної партії «ОПЗЖ», діяльність якої з червня 2022 року заборонена на території України, залишився на тимчасово окупованій території Херсонської області. Він добровільно зайняв посаду в псевдоправоохоронному органі «ГУ МВД Херсонской области», створеному окупаційною владою РФ та співпрацював з її представниками.

Правоохоронці затримали його на деокупованій території Херсонщини. Наразі вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими Головного слідчого управління СБУ за оперативного супроводу Департаменту захисту національної державності СБУ та Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції України.

Під час досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні встановлено 33 громадян України, які добровільно зайняли посади в псевдоправоохоронному органі «ГУ МВД Херсонской области», їм заочно повідомлено про підзору у колабораційній діяльності (ч. 7 ст. 111-1 КК України). Серед них 8 діючих працівників Національної поліції України, яким також повідомлено про підозру у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України).

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.