Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
На Форумі провідних європейських юристів обговорили конфіскацію російських активів для відновлення України

Українські прокурори взяли участь у First Legal Forum EU-Eastern Partnership 2023, який зібрав у Варшаві провідних європейських юристів.

На відкритті заступник Генерального прокурора Дмитро Вербицький зазначив, що Україна зацікавлена у міжнародній співпраці, в тому числі у питанні розшуку російських активів і створення реальних механізмів компенсацій.

Для цього в Офісі Генерального прокурора працює Міжвідомча робоча група Task Force UA, яка обмінюється інформацією з Task Force Freeze and Seize (Єврокомісія), Task Force KleptoCapture (Мін'юст США), а також Європолом і Євроюстом.

«Ми прислухаємось до думки професіоналів і хочемо разом з вами писати історію успішного покарання осіб, які розв’язали одну з найбільших в історії Європи війн», — заявив Дмитро Вербицький учасникам форуму.

Начальник управління захисту інвестицій та запровадження спеціалізації прокурорів Олександр Максименко взяв участь у панелях, присвячених міжнародним санкціям, відстеженню, замороженню і конфіскації російських активів. Він розповів про заходи, які вживаються правоохоронними органами в Україні щодо створення юридичних підстав для покарання агресора і компенсації постраждалим від війни.

«Форум зібрав юристів, визнаних фахівців у своїй сфері. Офіс Генерального прокурора використовує всі можливі майданчики для спілкування з колегами з інших країн, донесення нашої позиції і пошуку найкращих рішень. Наша мета незмінна: покарати всіх, хто розв’язав жорстоку війну; добитися справедливості для всіх, хто від неї постраждав», — зазначив Олександр Максименко по завершенні First Legal Forum.

Довідка: Варшавський First Legal Forum EU-Eastern Partnership заснований у 2022 році як діалогова платформа для професійних юристів, власників і керівників юридичних компаній, правових департаментів у бізнесі, правників. У фокусі цьогорічного форуму — питання, пов’язані з війною в Україні (санкційна політика, трансфер активів), кібербезпека і цифрова трансформація, корупційні ризики в корпоративному секторі, податкове резидентство тощо.