Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Міжнародний антикорупційний форум «Клептократія і незаконні фінансові потоки» напрацював нові стратегії для глобальних викликів

1-2 грудня 2021 року у Києві відбувся Міжнародний антикорупційний форум «Клептократія і незаконні фінансові потоки», ініційований Офісом Генерального прокурора.

Протягом двох днів більше 100 учасників із понад 20 країн світу, серед яких прокурори з країн Центральної та Східної Європи, керівники спеціалізованих слідчих органів, міжнародні експерти і вчені, обмінювалися досвідом, ділилися практиками та шукали шляхи вирішення проблемних питань.

Під час форуму пройшло сім дискусійних панелей, на яких обговорювалися: явище клептократії, боротьба з відмиванням коштів як інструмент подолання корупції, боротьба з незаконними фінансовими потоками, цивільна конфіскація, методи протидії контрабанді та шахрайству, виклики, які створює ера цифровізації та криптовалюти, а також можливості щодо пошуку, відстеження, повернення та управління вкраденими активами.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, відкриваючи форум, зазначив, що державний бюджет несе значні збитки від високого рівня корупції: від контрабанди і інших порушень лише митних правил країна втрачає 4-5 млрд доларів на рік і дуже важливо вибудувати чіткий план протидії цим явищам. Він додав, що Парламентом відновлено кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, а також запроваджено позбавлення волі за декларування недостовірної інформації, а ще створено Бюро економічної безпеки. В планах законодавчого органу – прийняття в цілому Закону України про засади державної антикорупційної політики на 2021-2025 роки.

Головний прокурор ЄС Лаура Ковеші підкреслила, що найважливіше – це довіра людей, яку можна завоювати лише ефективною, чесною, і найважливіше – послідовною роботою. Лише покарання корумпованих чиновників, за словами Лаури Ковеші, недостатньо, тому важливо застосовувати превентивні методи для боротьби з корупцією та незаконними фінансовими потоками.

Тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін зазначила, що для боротьби з корупцією у всьому світі дуже важливо забезпечити ефективну та дієву співпрацю на міжнародному рівні. Вона також додала, що надзвичайно велике значення у боротьбі з корупцією відіграють представники громадянського суспільства, які покликані сприяти посиленню прозорості та відкритості антикорупційних органів.

У своїй промові Президент Євроюсту Ладіслав Хамран також зауважив, що у боротьбі з фінансовими злочинами одну з ключових ролей відіграє співпраця між правоохоронними органами різних країн: «Злочини стали не лише транскордонними, але і трансконтинентальними, тому ми повинні по-новому будувати свою роботу. Відмінність систем права у різних країнах змушує нас шукати нові можливості та нові шляхи для співпраці».

Артем Ситник закликав українських та міжнародних колег ефективно використати форум для обговорення нагальних проблем і налагодження комунікації задля ефективної протидії корупційним злочинам.

«Майже кожне розслідування, пов’язане з великими сумами та фінансовими потоками, фактично завжди приводить до направлення міжнародних доручень. І ми змушені звертатися до інших країн для співпраці», - зазначив Директор НАБУ.


Виконуючий обов’язки керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук під час виступу поділився інформацією про результати боротьби з корупційними злочинами. Також він наголосив на важливості впровадження й застосування нових механізмів та інструментів боротьби з корупцією.

Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський зазначив, що без взаємодії правоохоронних і судових органів боротися із корупцією неможливо. Також він зауважив, що у цій боротьбі допомагає міжнародний досвід, зокрема такий як цифровізація послуг. За його словами, відділення того, хто надає послугу, від громадянина суттєво зменшує можливості для корупційних дій.

Голова Бюро економічної безпеки України Вадим Мельник розповів про особливості роботи новоствореного спеціалізованого органу, інструменти і методи, які будуть використовуватися для виконання його завдань і функцій.

Голова Вищого антикорупційного суду України Олена Танасевич розповіла про сфери застосування цивільної конфіскації та механізм визнання активів необґрунтованими. Вона зауважила, що цей механізм повинен застосовуватися щодо всіх громадян, а не стосовно обмеженого кола осіб, та бути складовою комплексу заходів, які запроваджуються для боротьби з латентною злочинністю.

Голова Консультативної місії ЄС в Україні Антті Хартікайнен зазначив, що протидіяти контрабанді, як явищу транснаціональному, необхідно у тісній міжнародній та міжінституційній співпраці. При цьому криміналізація контрабанди на національному рівні є невід’ємною складовою боротьби з нею.

Голова Служби безпеки України Іван Баканов під час виступу наголосив на тому, що протидія шахрайству та контрабанді – це стратегічне питання, адже стосується інтересів всієї держави. Також він зазначив, що країна-агресор у гібридній війні проти України використовує і вплив на економіку України.  

«У нинішніх умовах агресору не обов’язково захоплювати території – достатньо працювати на підрив економіки, створювати перешкоди стратегічним підприємствам, стимулювати корупцію та контрабанду тощо. І саме у таких випадках ці явища стають полем для роботи спецслужби. Часто подібні тіньові схеми мають на меті завдати прямої шкоди обороноздатності країни», – розповів Іван Баканов.

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова подякувала всім учасникам форуму за ефективні два дні, які безумовно стали корисними для міжнародної боротьби із масштабними викликами.

«Без скоординованих дій як на національному, так і на міжнародному рівнях перемогти таке глобальне явище як корупція неможливо. Тому розвиток співпраці на цьому напрямі є надзвичайно важливим. Я впевнена, що наш дводенний брейнстормінг дав плоди кожному, хто брав у ньому участь. Використання нових практик та досвіду, якими ми обмінювалися під час форуму, однозначно сприятиме покращенню результатів нашої роботи», – констатувала Ірина Венедіктова.