Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Євроюст підтримує сильну лідерську позицію України у розслідуванні міжнародних злочинів

Генеральний прокурор Андрій Костін провів онлайн розмову з Президентом Євроюсту Ладіславом Хамраном. Вони обговорили практичні кроки у підвищенні ефективності співпраці в рамках Спільної слідчої групи (JIT) та обмінялися ідеями щодо спільних ініціатив. 

Ладіслав Хамран привітав Генерального прокурора та український народ з Днем Незалежності. На його думку, це дуже емоційний момент для багатьох країн, адже усім довелося усвідомити, що часом звичні цінності доводиться захищати. Він подякував всьому українському народу за його боротьбу. 

«Ми разом боремося за спільні цінності. Тому ваша підтримка і робота пліч-о-пліч з прокурорами та слідчими має дуже велике значення», – підкреслив Андрій Костін. Він також запевнив, що українська сторона залишається відданою продовженню існуючих механізмів співпраці в рамках JIT, а також готова активно працювати у всіх ініціативах, пов’язаних з притягненням до відповідальності за жорстокі міжнародні злочини. 

Пан Хамран наголосив, що від імені Євроюсту підтримує сильну лідерську позицію України у питаннях розслідування міжнародних злочинів. 

Під час зустрічі окремо обговорили механізми збереження та захисту доказів воєнних злочинів, скоєних в Україні. Сторони обмінялися планами щодо розробки IT-рішень. Так Генеральний прокурор поінформував, що прокурори працюють над пошуком рішення для цифрового документування інформації та доказів. Ладіслав Хамран, у свою чергу, повідомив, що Євроюст працює над створенням бази даних, що дозволить збирати, зберігати та аналізувати докази. Сторони погодилися скоординувати зусилля для створення сумісних цифрових систем, які допоможуть безпечно зберігати докази та обмінюватися оперативною інформацією.  

Президент Євроюсту запросив Андрія Костіна приєднатися до Консультативного форуму Генеральних прокурорів та керівників прокуратур держав-членів ЄС. Він зауважив, що форум буде присвячено, зокрема, розслідуванню міжнародних злочинів, адже ще ніколи країни та інституції не працювали разом у такому великому масштабі. 

Генеральний прокурор прийняв запрошення та відмітив, що це стане чудовою можливістю обговорити результати спільних зусиль у розслідуванні та побудувати плани на майбутнє для відновлення справедливості.