Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Ірина Венедіктова: Завдяки дипломатії Президента Зеленського ми створили потужний юридичний фронт

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова висловила вдячність Президенту Французької Республіки Еммануелю Макрону за підтримку України та вагомий внесок французьких колег, які допомагають у розслідуванні воєнних злочинів РФ в Україні. 

«Завдяки дипломатії Президента Зеленського ми створили потужний юридичний фронт. Важливу роль в коаліції справедливості відіграють наші французькі колеги. Мала нагоду сьогодні подякувати за експертну місію, яка допомагає нам «на землі», - наголосила Ірина Венедіктова. 

Делегація Національної жандармерії Французької Республіки (IRCGN) прибула в Україну в середині квітня і попри запланований двотижневий термін перебування, досі працює, допомагаючи українським колегам. Перша група працювала на оглядах тіл в місцях масових поховань, проводила судмедекспертизи та займалася ДНК-аналізом. Французькі експерти відбирали генетичний матеріал в родин, які шукають безвісти зниклих в Бучі і співставляли його зі зразками невпізнаних осіб. 

Зараз  в Чернігівській області на місцях руйнувань разом з українськими прокурорами працює група французьких експертів з моделювання за допомогою дрону, балісти, вибухотехніки, а також спеціалісти із застосовувалася зброї масового ураження. 

«Це безцінна професійна підтримка української правоохоронної системи в тому надзвичайному масштабі навантаження, з яким ми зіштовхнулись через воєнні злочини РФ. А ще - важливий незалежний погляд на ситуацію, що демонструє нашу відкритість і щире прагнення досягнути справедливості», - резюмувала Генпрокурор.