Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Ірина Венедіктова обговорила із Генеральним прокурором Чехії розслідування справ щодо участі іноземних найманців у збройному конфлікті на Сході України (ФОТО)

В рамках робочого візиту до Чеської Республіки Генеральний прокурор Ірина Венедіктова зустрілась у м. Брно із Генеральним прокурором Ігорем Стрижем та директором Національного центру боротьби з організованою злочинністю Їржі Мазанеком і представниками обох відомств. Сторони обговорили питання двосторонньої співпраці, зокрема в сфері розслідування злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту на Сході України.


Ірина Венедіктова розповіла, що прокурорами Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені в умовах збройного конфлікту Офісу Генпрокурора було розпочато 97 кримінальних проваджень, в подальшому об’єднаних у 32 провадження відносно понад 250 громадян 32 країн за фактами найманства та участі у складі контрольованих РФ незаконних збройних формувань на території тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей у бойових діях проти України. Наразі в одному з кримінальних проваджень українським слідством досліджуються обставини участі у збройному конфлікті на Сході України 24 громадян або мешканців Чеської Республіки.

«Хотіли би подякувати за плідну та ефективну роботу працівників чеської прокуратури та інших органів, оскільки Чеська Республіка одна з небагатьох країн, які засуджують власних громадян за їх участь у збройному конфлікті на території України. Знаковим є і той факт, що вироки виносяться саме за здійснення тероризму в складі організованого злочинного угруповання. Доводячи факт залучення Російською Федерацією до участі в бойових діях на Сході України громадян інших країн ми демонструємо всьому світу, що країна-агресор нехтує нормами міжнародного права про заборону використання найманців та заборону нападати на інші держави», - заявила Ірина Венедіктова.

Генпрокурор додала, що отримані чеськими колегами докази можуть бути використані у Міжнародному кримінальному суді, з яким Офіс Генерального прокурора налагодив пряму комунікацію і куди Україна передає повідомлення про вчинення представниками окупаційних адміністрацій та збройних формувань Російської Федерації воєнних злочинів і злочинів проти людяності.


Представники чеської Генпрокуратури зазначили, що до теперішнього часу в Чехії до кримінальної відповідальності за фактами терористичної діяльності на Сході України притягнуто 12 осіб. Дії фігурантів кваліфіковані як терористичні атаки, участь у терористичній групі, фінансування та пропаганда тероризму.

Очільники інституцій обох держав відзначили високий рівень взаємодії у виконанні запитів на проведення слідчих та процесуальних дій та ефективне міжнародно-правове співробітництво між компетентними органами України і Чехії, зокрема, і в провадженнях, що стосуються злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, а також домовилися про подальше зміцнення зв’язків і поглиблення двосторонньої співпраці на всіх рівнях.

Сторони обговорили можливість укладення мiж компетентними органами Чеськоī Республiки та Офісом Генерального прокурора Меморандуму про спiвробiтництво у сферi боротьби з корупцiєю, органiзованою злочиннiстю, протидiī кiберзлочинностi, торгiвлi людьми, протидiī злочинам проти миру, безпеки людства та мiжнародного правопорядку.