Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Ірина Венедіктова: Це війна Росії проти українських дітей

У середу, 9 березня 2022 року, Генеральний прокурор Ірина Венедіктова під час прес-конференції щодо злочинів РФ в Україні у м. Львові повідомила, що наразі від злочинних дій РФ загинуло вже більше 60 дітей і понад 100 поранено. “Це війна Росії проти українських дітей”, - заявила Генеральний прокурор.

Офіс Генерального прокурора в перший день вторгнення розпочав кримінальне провадження за фактами посягання на територіальну цілісність і недоторканість України та ведення агресивної війни. Вже повідомлено про підозру міністру оборони РФ, начальнику Генштабу, командувачу Нацгвардії, директору служби зовнішньої розвідки, директору ФСБ, міністру внутрішніх справ та іншим високопосадовцям РФ за вчинення умисних дій, що призвели до загибелі та поранення великої кількості українців.

“Судами видані дозволи на їх арешт. Ми вживаємо заходів щодо оголошення їх у міжнародний розшук. Усього на цей час притягнуто до кримінальної відповідальності більше 40 представників влади та військово-політичного керівництва країни-агресора. І їх будуть тисячі”, - зазначила Ірина Венедіктова.

Генпрокурор також повідомила про початок процесу притягнення до відповідальності відомих російських діячів, які публічно виправдовують війну, спонукаючи до подальших звірств на українській території. “Під підозрою вже низка російських пропагандистів, які фактично діють у змові з військово-політичним керівництвом РФ, та використовують свою публічність для закликів до порушення територіальної цілісності нашої держави, ведення агресивної війни та розпалювання національної ворожнечі”, - наголосила вона.

Зараз вживається комплекс заходів, до яких залучені іноземні компетентні органи, для оголошення цих осіб у міжнародний розшук, а також виявлення об’єктів їх закордонної власності та накладення на них арешту з метою подальшої конфіскації для відновлення зруйнованої української інфраструктури. Для цього створено міжвідомчу групу - task-force.

Генпрокурор констатувала, що на території України збройні сили РФ вдаються до застосовування заборонених міжнародним гуманітарним правом методів ведення війни. Проти цивільного населення використовується зброя, що має велику руйнівну силу. Така як фугасні авіаційні бомби ФАБ вагою 500 кг, які скидали на житлові квартали Харкова та Чернігова. Снарядами, випущеними із реактивних систем залпового вогню (РСЗО), термобаричними боєприпасами - вакуумними бомбами піддавались та піддаються атакам Харків та Чернігів, Суми, Херсон, Васильків, Охтирка, Буча, Ірпінь, Бородянка та інші населені пункти. Під час авіанальоту на курортне містечко Затока на Одещині та село Чорноморське на Херсонщині було скинуто касетні бомби, які влучили в цивільні об‘єкти. Ірина Венедіктова також додала, що російські військові цинічно розстрілюють і беруть в заручники цивільне населення.

“Нами документується і розслідується кожен воєнний злочин, кожен факт загибелі чи поранення цивільних осіб, обстрілів об’єктів цивільної інфраструктури. Прокурори і слідчі всіх правоохоронних органів продовжують виконувати свої повноваження попри небезпеку. Вони проводять огляди місць події та необхідні слідчі дії прямо в зоні бойових дій, у багатьох випадках із ризиком для життя. На жаль, уже є загиблі і поранені прокурори”, - поінформувала Генпрокурор.

Також Офіс Генпрокурора спільно з експертами, правозахисними і громадськими організаціями створили єдиний ресурс - warcrimes.gov.ua, на якому акумулюється всі інформація про порушення міжнародного гуманітарного права. З ним працюють всі правоохоронні і державні органи. Кожен громадянин може швидко, за простим і зрозумілим алгоритмом, подати до нього інформацію з фото та відео про відомі йому воєнні злочини. Система побудована таким чином, що повністю гарантується конфіденційність та збереження доказів.

Генпрокурор нагадала, що 39 країн світу вже звернулися до Міжнародного кримінального суду в підтримку України. І прокурор МКС Карім Хан оголосив про початок повноцінного розслідування ситуації в Україні. Також 4 країни відкрили і свої кримінальні провадження щодо російських воєнних злочинів.

«Проте, попри шалену світову підтримку залишається незахищеним мирне населення. Тому ми вкотре закликаємо закрити небо над Україною, аби не допустити продовження знищення українських мирних громадян, знищення української нації», - закликала Генеральний прокурор.