Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Імплементація міжнародних стандартів правосуддя, дружнього до дитини – правоохоронці та урядовці підписали спільний документ

У Міжнародний день захисту дітей в Україні офіційно дали старт пілотному проєкту імплементації міжнародних стандартів правосуддя, дружнього до дитини, у правову систему.

Наказ про його впровадження та реалізацію підписали Генеральний прокурор Андрій Костін спільно з Міністром внутрішніх справ Ігорем Клименком, Міністром юстиції Денисом Малюською та першим заступником Міністра соціальної політики Дарією Марчак.

Проєкт покликаний адаптувати кримінальний процес до потреб дітей, сприяти їхній реінтеграції та реабілітації.

Стандарти правосуддя, дружнього до дитини – результат спільної роботи прокурорів Офісу Генпрокурора, українських та міжнародних експертів. Вони розроблені за підтримки Ради Європи, представництва ЮНІСЕФ в Україні та з урахуванням рекомендацій моніторингових звітів ОБСЄ і зауважень Комітету ООН з прав дитини.

Андрій Костін наголосив, що сьогодні прокуратура – на шляху до більш гуманного правосуддя щодо дітей. Активно долучається до змін законодавства та впровадження чергових новел. І вже є результати, якими можна пишатися.

«Тільки спільними зусиллями можна збудувати систему, де інтереси дитини будуть захищені та матимуть першочергове значення. Поки Збройні Сили виборюють для наших дітей спокійний сон та мирний ранок, маємо діяти, щоб запобігти подальшій ескалації злочинності у дитячому середовищі. При цьому слід пам’ятати, що працюємо з найвразливішими категоріями – дітьми, чиє дорослішання співпало з реаліями боротьби з агресором», – зазначив Генпрокурор.

Також він констатував, що російська збройна агресія поставила нові виклики перед усіма державними інституціями, що захищають права дітей. Серед них – понад 1 млн внутрішньо переміщених дітей, зростання кількості дітей, які залишилися без батьківського піклування, обстріли, проблеми з доступом до офлайн-освіти, соціальна та економічна напруга.

«Ці фактори, безумно, вплинули на стан злочинності. На 42% зросла кількість злочинів, вчинених щодо дітей. На 88% – кількість злочинів, скоєних неповнолітніми», – підкреслив Андрій Костін.

Проєкт пілотує в п’яти областях України: Житомирській, Кіровоградській, Львівській, Чернівецькій, Черкаській та місті Києві. По його завершенню нові стандарти буде закріплено законодавчо, масштабувавши принципи дружнього до дітей правосуддя на всю країну.

«Правоохоронці, органи юстиції та соціальні працівники сьогодні – це єдиний кулак на юридичному фронті. Наш спільний виклик – захищати права та законні інтереси дітей. Сьогодні ми запускаємо процес формування необхідної компетенції усіх учасників юридичного процесу за участі дітей. Змінюючи підходи в досудовому розслідуванні та судовому провадженні стосовно неповнолітніх, наближаємося до стандартів Євросоюзу», – відзначив Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко

Міністр юстиції України Денис Малюська схвально оцінив координацію зусиль органів влади, правоохоронної системи та державних інституцій з дотримання прав дітей у реалізації цієї ініціативи.

«Безумовно, усі практики, пов’язані з особливим ставленням до неповнолітніх, критично важливі. Якщо у дитини була якась девіація, дорослішання, скоріше за все, виправить її поведінку. Зі свого боку нам варто не заважати, а сприяти її виправленню. Цей проєкт – гарна ініціатива. Попри усі труднощі війни, поведінку росіян і ті жахливі злочини, які вони вчиняють, нам робити своє», – зазначив Денис Малюська.

Надважливим елементом реалізації такої політики стало створення центрів захисту для дітей, які постраждали чи стали свідками злочинів. Заклади працюють за моделлю Барнахус (Barnahus). Наразі в Україні їх відкрито шість.

Там враховані всі головні міжнародні практики із проведення слідчих дій із запобіганням можливої ретравматизації. Такий підхід захищає дитину під час проведення процесуальних дій та звільняє від необхідності участі в подальшому судовому засіданні.

Перший заступником Міністра соціальної політики Дарія Марчак додала, що важливу роль у системі нових підходів правосуддя відіграють служби у справах дітей та центри надання соціальних послуг, які супроводжують дітей.

«Дуже великий фокус ми робимо на розвиток системи соціальних послуг, зокрема для наших діток. Один з пріоритетів – соціально-психологічна реабілітація дітей, які або самі постраждали від злочинів, або стали їх свідками. Тому проєкт повністю вкладається у політику Міністерство і ми уже вдячні за цю ініціативу», – зазначила вона.

Основні принципи, на яких ґрунтуються Стандарти роботи з дітьми:

o    Поважати дитину – враховувати її думки та інтереси. Роз’яснювати права зрозумілою мовою. Забезпечити право на конфіденційність інформації

o    Не лише розслідувати, а й надавати допомогу. Це включає комфортні умови на всіх етапах процесу, супровід кваліфікованого дитячого психолог.

o    Уникати повторної травматизації — обмежити кількість слідчих дій за участі дитини.

o    Давати шанс дітям, які помилилися — запровадити відновні та гуманні підходи до дітей, які порушили закон.