Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Генпрокурор провела нараду щодо підвищення ефективності функціонування системи повернення активів

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова провела нараду щодо шляхів підвищення ефективності функціонування системи повернення активів, здобутих злочинним шляхом. Обговорили також проблеми запровадження і реалізації державної стратегії з цього питання.

Участь у заході взяли керівники Національного банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, міністерств юстиції, закордонних справ та економіки, представники правоохоронних та інших державних органів.

«Повернення активів є важливою складовою системи ефективної боротьби з корупцією, відмиванням грошей та організованою злочинністю. Оскільки це дозволяє позбавити злочинців незаконно одержаних доходів, є одним із найбільш дієвих інструментів запобігання вчиненню нових правопорушень. Цей процес є складним та ресурсним і повинен бути реалізований за умови чіткої та тісної взаємодії, співпраці і координації всіх сторін», – зазначила Ірина Венедіктова.

Генпрокурор зауважила, що удосконалення законодавства у сфері повернення активів злочинного походження, а також посилення інституційних спроможностей відповідних правоохоронних органів та органів державної влади, як і координація їх діяльності є першочерговими цілями.

З лютого 2021 року розпочала роботу Міжвідомча робоча група з питань повернення активів збанкрутілих банків під головуванням Прем’єр-міністра України. До неї входять представники Офісу Генерального прокурора.

На даний час у провадженні органів досудового розслідування перебувають більше 1,5 тисячі кримінальних проваджень про злочини в банківській сфері. Офісу Генпрокурора вдалося досягти результативності в справах щодо ТОП-10 боржників Нацбанку та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, і наразі активізується повернення з-за кордону вкрадених коштів та майна.

«Ми зустрілися з представниками Міжнародного валютного фонду та Світового банку й обговорили стратегічні напрямки нашої співпраці. Безсумнівно, ефективна координація між правоохоронними органами та нашими міжнародними партнерами у конкретних справах сприятиме ефективності цього процесу. Відповідно до зобов’язань, відтепер ми публікуватимемо піврічні звіти про результати кримінальних проваджень щодо ексвласників, керівників та інших пов’язаних осіб по кожному з банків, виведених з ринку із 2014 року», – констатувала Ірина Венедіктова

Учасники зустрічі окреслили план заходів щодо координації дій для розробки дієвої стратегії з повернення активів, а також домовилися про створення робочих груп.