Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Генеральний прокурор обговорив з Головою Національних зборів Франції практичну допомогу Україні у фіксації фактів звірств на Харківщині

Генеральний прокурор Андрій Костін у Парижі зустрівся з Яель Браун-Піве - Головою Національних зборів Французької Республіки.

Генпрокурор подякував за підтримку Франції, яка першою направила своїх спеціалістів на місця вчинення воєнних злочинів. Наразі в Україні перебуває вже третя така місія. 

«Ми пам’ятаємо і цінуємо те, що саме французька місія приїхала в Україну після того, як на цілий світ стали відомі факти звірств та масових вбивств у Бучі та Ірпені. Експерти з французької жандармерії і зараз працюють на місцях масових поховань в Ізюмі. А також над справою розстрілу цивільної колони з шести авто 25 вересня. Цей страшний злочин було виявлено 30 вересня. 24 загиблих цивільних, з яких 13 – дітей та вагітна жінка», - розповів Генпрокурор. «На жаль, це лише один з десятків тисяч кричущих випадків найжорстокіших злочинів проти мирних громадян», - додав він.

Генпрокурор подякував за рішення про передачу українській стороні ще однієї мобільної ДНК-лабораторії.

Пані Яель Браун-Піве висловила підтримку та зазначила, що Франція бачить велику спрагу українського народу до перемоги. Вона запевнила, що Україна і надалі матиме експертну та технологічну підтримку Франції, зокрема, у питаннях процедури збору, фіксації та кваліфікації усіх скоєних злочинів. 

Серед ключових тем розмови -  необхідність створення Спеціального міжнародного трибуналу, як одного з найефективніших механізмів притягнення до відповідальності за злочин агресії. Окремо зупинилися на питанні відшкодування збитків, завданих агресією, шляхом створення компенсаційного механізму.