Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Генеральний прокурор Андрій Костін зустрівся з послами країн G7 та Представництвом ЄС в Україні

Генеральний прокурор Андрій Костін провів зустріч з послами країн «Великої сімки» та Представництвом ЄС в Україні.

Офіс Генерального прокурора відвідали Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Бріджит Брінк, Надзвичайний і Повноважний Посол Сполученого Королівства Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс, Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Лариса Ґаладза, Надзвичайний і Повноважний Посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні Анка Фельдгузен, Надзвичайний і Повноважний Посол Італії в Україні П’єр Франческо Дзадзо, Тимчасовий повірений у справах Франції в Україні Бруно Коссанель, Тимчасовий повірений у справах ЄС в Україні Ремі Дюфло. Онлайн до зустрічі приєднався Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Кунінорі Мацуда.

У ході зустрічі обговорили ключові напрями у роботі органів прокуратури в умовах воєнного стану, поглиблення співпраці та посилення міжнародної експертної допомоги. 

Андрій Костін зазначив, що пріоритетом для нього особисто залишається побудова незалежної професійної прокуратури, головною метою діяльності якої є забезпечення справедливості для кожного українського громадянина. Він також додав, що в умовах воєнного стану ключовим є розслідування воєнних злочинів, які РФ коїть в Україні. 

«Усі ми бачили шокуючі кадри Оленівського ізолятора, де утримувалися наші військовополонені з «Азовсталі», а також жахливих тортур і розстрілу українських військовополонених. Це навмисні та заздалегідь продумані воєнні злочини і ніщо інше, як відвертий і цинічний ляпас міжнародній спільноті. Але наш спільний обов’язок – стежити за тим, щоб усі, хто причетний до цих злочинів, не уникли відповідальності. Ми також повинні адекватно протистояти російській брехні та дезінформації», - наголосив Генеральний прокурор. 

Вельмишановні посли висловили свою підтримку та зазначили, що уважно стежать за тими процесами, які відбуваються в українській прокуратурі, в тому числі в питаннях завершення реформи так званого трикутника правосуддя. Вони також висловили занепокоєння тим рівнем та масштабами злочинів, які вчиняють російські військові в Україні. Посли запевнили, що готові і надалі надавати необхідну експертну допомогу у розслідуванні воєнних злочинів та продовжувати сталу підтримку для України.

Активна робота у Спільній слідчій групі, кооперація з консультативною групою Atrocity Crimes Advisory Group, тісна співпраця з Міжнародним кримінальним судом дозволяють українським правоохоронцями проводити розслідування з використанням найкращих міжнародних практик, методів та стандартів.

«Співпраця з МКС є фундаментальною щодо воєнних злочинів і злочинів проти людяності. І ми залишаємося відданими міжнародному правосуддю. Поки що наші відносини були дуже динамічними і я сподіваюся, що вони залишаться такими як на стратегічному, так і на операційному рівнях», - підкреслив Генпрокурор. 

Андрій Костін окремо наголосив, що для України важливо забезпечити, щоб російські політичні лідери, військові командири та їхні союзники були притягнуті до відповідальності за вторгнення та порушення територіальної цілісності України. «Для нас центральною є ідея створення спеціального міжнародного трибуналу для розслідування та покарання злочину агресії, вчиненого проти України. Це стане ще однією важливою віхою в утвердженні довіри до ефективності міжнародної правової системи», - резюмував Генеральний прокурор.