Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Генеральні прокурори України та Литви обговорили зусилля заради спільної мети – покарання воєнних злочинців

Генеральний прокурор Андрій Костін провів розмову з Генпрокурором Литви Нідою Грунскєне. 

«Литва завжди була надійним другом для нашої країни. Я вдячний вам особисто та литовському народові за допомогу з перших хвилин збройної агресії», – звернувся до колеги Андрій Костін. 

Він також додав, що підтримка з боку литовських правоохоронців була не лише щирою та оперативною, але і дуже професійною. Литва першою звернулася до Міжнародного Кримінального Суду, а також разом з Польщею підтримала ініціативу створення Спільної слідчої групи. 

Генеральний прокурор підкреслив, що для українського народу дуже важливі справедливі рішення у судах як на національному рівні, так і на міжнародному. «Покарання винних у Міжнародному кримінальному суді допоможе кожному українцеві відчути, що справедливість відновлена. Я вимагаю від прокурорів на 200% якісної доказової бази. Саме тому професійна допомога міжнародних експертів дуже цінна», – заявив Андрій Костін. 

Ніда Грунскєне запевнила, що вона та її колеги віддані спільній меті – справедливому покаранню для кожного воєнного злочинця. Вона додала, що зі свого боку прагне не лише допомагати, але працювати пліч-о-пліч заради досягнення цієї мети. Пані Генпрокурор повідомила, що литовські прокурори вже провели бесіди з понад двома тисячами українських біженців, а 30 українських громадян визнані потерпілими в рамках їхнього національного розслідування. 

Під час зустрічі обговорили чутливі питання у роботі з потерпілими та свідками, вирішення яких було б корисним для слідства. «Свідчення та докази українців, які виїхали за кордон тікаючи від агресії – їхній вклад у перемогу», – наголосив Андрій Костін. Сторони погодилися ще більше активізувати роботу на цьому напрямі. 

Генеральний прокурор також поінформував, що працює над створенням стратегії системної роботи з внутрішньо переміщеними особами, які можуть бути потерпілими чи свідками. 

У ході зустрічі домовилися, що українські прокурори поділяться з литовськими колегами досвідом роботи органів прокуратури в умовах війни.