Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Фінансування окупаційної адміністрації РФ на Луганщині на 11 млн грн – чотирьом особам повідомлено про підозру

За процесуального керівництва управління нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях у Луганській області та в умовах збройного конфлікту, Луганської обласної прокуратури викрито посадових осіб двох підприємств, які здійснювали фінансування окупаційної адміністрації РФ на тимчасово непідконтрольній території Луганщини.

За даними слідства, з початку збройного конфлікту підприємство у м. Луганську перебуває під контролем окупаційної адміністрації РФ та упродовж 2016-2019 років здійснювало реалізацію незаконно виготовленої продукції на тимчасово непідконтрольній території Луганської, Донецької областей. Крім цього, продукція у великому обсязі вивозилась до РФ через неконтрольовану ділянку державного кордону України, а частина коштів – 8 млн грн, отриманих від її продажу, була перерахована до так званого «державного бюджету ЛНР» у вигляді «податків».

Також встановлено директора одного з приватних підприємств, який у 2018 році поставляв спеціальні транспортні засоби для потреб «Міністерства внутрішніх справ ЛНР» окупаційної адміністрації РФ. Поставки на тимчасово окуповану територію Луганської області здійснювалися з території РФ через непідконтрольні українській владі міжнародні митні пункти пропуску, що контролюються так званими «митними органами ЛНР». Обсяг фінансування цим підприємством псевдодержавного утворення становить майже 3 млн грн.

Наразі чотирьом особам повідомлено про підозру за фактом фінансування дій, вчинених з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України (ч. 2, ч. 3 ст. 110-2 КК України). Вирішується питання щодо оголошення підозрюваних у розшук.

Досудове розслідування у кримінальних провадженнях здійснюється слідчими 3 управління Головного управління СБУ в Донецькій та Луганській областях.