Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Ексгендиректор сумського товариства підозрюється в незаконній передачі під заставу дитячого табору вартістю 25,5 млн грн

За процесуального керівництва окружної прокуратури міста Суми колишньому генеральному директору публічного акціонерного товариства «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання ім. М.В. Фрунзе» повідомлено про підозру у зловживанні повноваженнями (ч. 2 ст. 364-1 КК України).

За даними слідства, у квітні 2013 року підозрюваний уклав іпотечний договір з кредитною установою та передав їм під заставу все майно дитячого оздоровчого центру «Чайка», який належав науково-виробничому об’єднанню. Дії генерального директора є незаконними, оскільки відповідно до чинного законодавства, майно дитячого закладу оздоровлення та відпочинку не може бути об’єктом звернення стягнення за борговими зобов’язаннями та не може передаватися у заставу.

Підприємство позичку не повернуло, тому у 2021 році банк забрав дитячий оздоровчий табір у рахунок погашення заборгованості. Незаконними діями генерального директора науково-виробничому об’єднанню завдано шкоду в розмірі 25,5 млн грн – ринкова вартість нерухомого майна оздоровчого центру.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими Сумського районного управління поліції Головного управління Нацполіції в Сумській області за матеріалами та оперативним супроводом Управління стратегічних розслідувань у Сумській області ДСР Нацполіції.

Прокуратура також звернулася до суду з позовом провизнання недійсним договору. Рішенням Північного апеляційного господарського суду 21 лютого 2022 року іпотечний договір визнано недійсним та скасовано реєстрацію прав на нерухоме майно оздоровчого центру за банківською установою. На майно оздоровчого дитячого центру «Чайка» накладено арешт шляхом заборони його відчуження. Вирішується питання щодо повернення його власнику.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.