Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Екологічні прокурори пройшли тренінг від Агенції з охорони довкілля США

Прокурори Спеціалізованої екологічної прокуратури разом з представниками Державної екологічної інспекції, Держводагентства, Держпродспоживслужби та Української лабораторії якості харчових продуктів пройшли навчання у американських інструкторів.

Запрошення представників різних інституцій мало за мету покращити взаємодію між прокурорами, органами досудового слідства та державними установами, до задач яких входить моніторинг стану довкілля.

Тренінг, який відбувся у липні 2023 року, організований Агенцією з охорони довкілля США, Міністерством юстиції та Atrocity Crimes Advisory Group спеціально для українських фахівців, з урахуванням актуальних викликів, таких як розслідування підриву греблі Каховської ГЕС.

«Тренінг проходив у Кракові протягом декількох днів. Нас навчали члени національної команди захисту довкілля США у форматі як теорії, так і практики. В «полі» ми групами відпрацьовували техніки збору зразків води і ґрунту, моделюючи ситуацію з підривом дамби», – розповів учасник тренінгу, прокурор Спеціалізованої екологічної прокуратури Владислав Ігнатенко.

Вся програма навчання проходила за принципом «тренінг для тренерів». По завершенню учасники можуть передавати набутий досвід своїм колегам, поширюючи знання про нові підходи та методи роботи.

Особливу увагу приділили техніці розробки та виконання плану дій на місці збору зразків. План передбачає сценарії дій в різних ситуаціях, оцінку рівня загроз, від чого залежить вибір обладнання та засобів індивідуального захисту.

«Отримані знання ми зможемо застосувати практично, в тому числі при збиранні проб нижче течії Каховської ГЕС. Деякі методики для нас поки недоступні – необхідні зміни до законодавства і відповідне технічне забезпечення. Але ми вже переймаємо найкращий світовий досвід», – підкреслив Владислав Ігнатенко.

За словами прокурора, американські тренери були вражені мотивацією української команди і демонстрували повну відкритість і готовність ділитися досвідом.

«Такі тренінги дуже корисні, адже в розслідуванні злочинів проти довкілля, особливо пов’язаних із війною, важлива кожна деталь. Докази мають бути зібрані та задокументовані в спосіб, який задовольнить не лише українські суди, але й Міжнародний кримінальний суд. Від цього залежить притягнення до відповідальності агресора за злочини проти довкілля та виплата відповідних репарацій Україні», – наголосив Владислав Ігнатенко.