Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Двом особам, близьким до керівництва рф, повідомлено про підозру у депортації українських дітей

Офіс Генерального прокурора продовжує системно та комплексно документувати факти примусової депортації українських дітей – цинічного воєнного злочину російської федерації.

Наразі на підставі зібраних доказів про депортацію двох малолітніх дітей з України ювенальні прокурори Офісу Генпрокурора спільно зі слідчими СБУ повідомили про підозру двом громадянкам рф, наближеним до президента держави-агресора.

Одна з підозрюваних – депутат державної думи федеральних зборів рф, яка є довіреною особою лідера партії «справедлива росія». Інша – дружина лідера цієї партії.

Їхні дії кваліфіковано як порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, наприкінці серпня 2022 року вони під виглядом офіційного візиту прибули до окупованого Херсона з метою визначення конкретних дітей для подальшої депортації та оглянули вихованців окупаційного закладу, що був незаконно створений на базі Херсонського обласного будинку дитини.

Після цього підозрювані організували депортацію двох дітей – дівчинки 11 місяців та майже дворічного хлопчика. Із них лише дівчинка була позбавлена батьківського піклування, хлопчик перебував у закладі тимчасово – через складні життєві обставини в родині.

Малолітніх дітей незаконно вивезли до москви під приводом проходження додаткового обстеження у лікарні.

Водночас у рамках слідства встановлено, що за станом здоров’я хлопчик та дівчинка не потребували додаткового обстеження і лікування. А отже для їх депортації в росію не було об’єктивних причин.

Також слідство встановило спільників окупантів, які допомогли організувати незаконне переміщення українських дітей. Це начальник незаконно створеного окупаційною владою «Департамента здравоохранения военно-гражданской администрации Херсонской области» та виконувачка обов’язків головного лікаря «ГБУЗ «Херсонский областной дом ребенка». Раніше їм було повідомлено про підозру у вчиненні цього злочину.

За інформацією слідства, наразі українським дітям видали свідоцтво про народження російського зразка.

Офіс Генпрокурора ще раз наголошує: дії росії щодо примусової депортації українських дітей, надання їм російського громадянства і передачі на виховання в російські сім’ї грубо порушують норми міжнародного права.

Факт депортації та насильницького переміщення дітей росіяни та окупаційна влада видають як жест доброї волі – привід «порятунку», «евакуації», «оздоровлення» та інші приводи, якими держава-агресор виправдовує депортацію українських дітей.

Прихована очевидна мета росії – насправді дітей примусово переміщають в іншу людську групу та «русифікують», їх депортують для натуралізації або асиміляції.

Досудове розслідування та оперативний супровід у кримінальному провадженні здійснює Служба безпеки України.

У разі наявності будь-якої інформації щодо депортації та примусового переміщення українських дітей просимо звертатися на офіційну електронну пошту Офісу Генерального прокурора: [email protected].