Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
До 15 років ув’язнення за колабораціонізм засуджено псевдопрокурора зі Старобільська на Луганщині

За публічного обвинувачення прокурорів Старобільської окружної прокуратури Луганської області місцевого мешканця визнано винним у колабораційній діяльності (ч. 7 ст. 111-1 КК України).

Засудженому призначено максимально можливе покарання ‒ 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Також його на 15 років позбавлено права обіймати посади в правоохоронних органах.

Прокурори в суді довели, що чоловік у 2008 році звільнився зі Старобільської районної прокуратури, де пропрацював слідчим понад 10 років. Надалі він проживав у рідному місті.

Після повномасштабного вторгнення рф на територію України вирішив поновити свою діяльність при окупаційній владі держави-агресора.

У кінці березня 2022 року засуджений склав присягу на вірність псевдореспубліці та обійняв посаду в так званій «прокуратурі Старобільського району генеральної прокуратури лнр».

Він вишукував проукраїнськи налаштованих місцевих мешканців та передавав їхні дані «керівництву» незаконного правоохоронного органу. Тим громадянам, хто не підтримував дії держави-агресора, погрожував покаранням за російським законодавством.

Ухвалення вироку здійснювалося у порядку спеціального судового провадження.

Спеціальне досудове розслідування проводили слідчі 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.