Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
До 12 та 10 років ув’язнення за службу на окупантів засуджено учасників «Л/ДНР»

За публічного обвинувачення Донецької та Луганської обласних прокуратур судом ухвалено вироки чотирьом громадянам України.

Їх засуджено за вчинення умисних дій з метою зміни меж території та держкордону України, державну зраду, участь у терористичній організації і діяльності не передбачених законом збройних формувань (ч. 2 ст. 110, ч. 1 ст. 111, ч. 1 ст. 258-3, ч. 2 ст. 260 КК України).

Трьом із них призначено покарання у вигляді 12, а ще одному - 10 років позбавлення волі.

Прокурорами у суді доведено, що мешканець м. Донецька служив в окремій мотострілецькій бригаді на посаді стрілка. Він був черговим на блокпостах, охороняв адмінбудівлі та патрулював вулиці у містах Торез і Шахтарськ.

Також він служив у полку спецпризначення «Міністерства оборони «ДНР». Його залучали до охорони незаконно затриманих громадян і захисту військових вантажів.

З травня 2018 по лютий 2022 року чоловік чинив спротив Збройним Силам України поблизу населених пунктів Жабуньки і Жовтневе Ясинуватського району, а також Міжнародного аеропорту «Донецьк» ім. Сергія Прокоф’єва.

Другий засуджений, перебуваючи на посадах механіка-водія танку, БМП та гаубиці «Гвоздика» воював проти підрозділів ЗМУ у складі танкового батальйону «ДНР».

Також він здійснював збройний опір українським захисникам під час служби у «гаубичному самохідному артилерійському дивізіоні бригади «Кальміус».

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну чоловік продовжив воювати на боці окупантів.

Також доведено, що уродженець м. Кадіївка Луганської області у 2014 році добровільно вступив до лав НЗФ окупаційної адміністрації РФ на посаду механіка-водія бойової машини піхоти. До 2017 року він брав безпосередню участь у бойових діях на східному фронті проти ЗСУ.

У 2022 році чоловіка мобілізували на території так званої «ЛНР», після чого він почав воювати проти української армії в районі м. Попасна та м. Лисичанськ.

Ще один засуджений ‒ луганчанин влітку 2016 року добровільно вступив до лав так званої «7 ОМСБР 2 АК народної міліції ЛНР» на посаду стрілка. Він брав безпосередню участь у бойових діях на східному фронті проти ЗСУ з липня 2016 року по 2019 рік.

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року продовжив воювати проти України.

У грудні 2022 року в Донецькій області військовослужбовці ЗСУ взяли обох учасників «ЛНР» у полон.

Досудові розслідування здійснювались ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях за оперативного супроводу військової контррозвідки СБУ.