Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Дмитро Вербицький: Закон України, яким запроваджена кримінальна відповідальність за контрабанду товарів, є дуже важливим для економічної безпеки нашої держави

В рамках робочої поїздки до м. Львова заступник Генерального прокурора Дмитро Вербицький взяв участь у виїзному засіданні Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності. Участь у засіданні взяли представники Консультативної місії ЄС в Україні.

На засіданні обговорювались актуальні питання організації виконання вимог Закону України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо криміналізації контрабанди товарів».

Закон був ініційований Президентом України і прийнятий Парламентом 9 грудня 2023 року.

«Цей Закон має стати тим механізмом, який дасть можливість забезпечити запобігання і припинення випадків переміщення через митний кордон України товарів, у тому числі підакцизних, поза митним контролем або з приховуванням від нього», – зазначив Дмитро Вербицький.

Заступник Генерального прокурора поінформував учасників засідання, що на сьогоднішній день відбувається викриття та реєстрація злочинів за фактами контрабанди підакцизних товарів. Також продовжується робота, направлена на боротьбу з контрабандою зброї, лісоматеріалів та цінних порід дерев, культурних цінностей.

«Боротьба з кримінальними правопорушеннями, які посягають на економічну безпеку нашої держави, - є пріоритетом для Офісу Генерального прокурора. І ми вітаємо будь-які законодавчі ініціативи, які сприятимуть цьому», – наголосив він.

Питання протидії контрабанді обговорювалися Дмитром Вербицьким також на нарадах з керівниками правоохоронних органів Закарпатської та Львівської областей, які відбувалися за участю структурних підрозділів обласних прокуратур цих регіонів.

Довідково:

Законом України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо криміналізації контрабанди товарів» № 3513-IX від 09.12.2023 вносяться зміни до ряду статей Кримінального кодексу, якими встановлюється кримінальна відповідальність за контрабанду товарів і підакцизних товарів.

Також документом запроваджуються пороги, за яких настає кримінальна відповідальність і вносяться зміни до статті Кримінального процесуального кодексу, якими слідчі органів безпеки позбавляються права проведення досудового розслідування у кримінальних провадженнях за статтею 201 ККУ, а детективи органів Бюро економічної безпеки наділяються повноваженнями щодо проведення досудового розслідування у кримінальних провадженнях, передбачених статтями 201(1), 201(3), 201(4) ККУ.