Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Дмитро Вербицький виступив на Конференції Octopus з питань співробітництва у боротьбі з кіберзлочинністю 2023 року у Бухаресті

Заступник Генерального прокурора Дмитро Вербицький виступив в рамках Конференції Octopus з питань співробітництва у боротьбі з кіберзлочинністю 2023 року. Захід пройшов у місті Бухарест та організований Секретаріатом Ради Європи (Офіс Програми з кіберзлочинності, Cybercrime Programme Office, C-PROC).

Під час виступу Дмитро Вербицький розповів про виклики, які долає Україна в умовах повномасштабної війни. Він наголосив, щоб протистояти цим викликам, Україна адаптується та розвивається навіть в умовах війни.         

Заступник Генерального прокурора зазначив, що ефективна протидія кіберзлочинності повинна поєднувати комплекс законодавчих, технічних, інформаційно-просвітницьких та кадрових заходів, при цьому роль кожного з цих заходів не може бути визначеною пріоритетною чи другорядною.

Також він акцентував увагу на кожній категорії цих заходів. Зокрема, наголосив на прийнятих законодавчих змінах, що стосуються розширення процесуальних механізмів збору та використання цифрових доказів, технічних змінах щодо впровадження ключових положень про міжнародні стандарти для проведення онлайн-розслідування, цифровізації кримінального провадження та автоматизації процесу досудового розслідування.

Дмитро Вербицький навів приклади розслідування українськими правоохоронцями кримінальних правопорушень у сфері кібербезпеки та проведені спільно з міжнародними партнерами кібероперації за результатами яких припинено діяльність 7 транснаціональних злочинних груп, які ошукали громадян ЄС та завдали збитків європейським компаніям на понад 210 млн євро. За результатами міжнародних операцій затримано 141 учасника злочинних організацій: 31 на території України, 110 – на території держав-партнерів.

Заступник Генерального прокурора також акцентував увагу на важливості збирання доказової бази у розслідуванні кібератак на інфраструктуру країни,  як спосіб ведення війни проти України.

Дмитро Вербицький подякував міжнародним партнерам за підтримку та співробітництво у забезпеченні відповідальності за злочини проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку.