Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Дев’яти громадянам повідомлено про підозру за участь в організації псевдореферендуму на Херсонщині

За процесуального керівництва Івано-Франківської обласної прокуратури повідомлено про підозру дев’яти громадянам у колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, підозрювані ‒ проросійськи налаштовані жителі Херсонщини – пішли на співпрацю з ворогом. Під час окупації регіону вони добровільно увійшли до складу так званої «виборчої комісії» та брали участь в організації та проведенні незаконного референдуму на тимчасово окупованій території.  

Упродовж вересня 2022 року так звані «секретар» та «члени комісії» розповсюджували агітаційні матеріали та працювали, щоб забезпечити так зване волевиявлення щодо приєднання області до складу країни-агресора.

Під час псевдореферендуму - 23-27 вересня 2022 року вони зі списками виборців та бюлетенями для голосування у супроводі озброєних військових рф обходили населені пункти у Бериславському районі.

Скриньку із використаними бюлетенями вони передавали військовослужбовцям збройних сил рф.

За клопотанням прокурора суд обрав їм запобіжний захід – тримання під вартою.

Досудове розслідування здійснюють слідчі Управління СБУ в Івано-Франківській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.