Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Двох ексвійськовослужбовців ВМС ЗСУ судитимуть за держзраду та дезертирство

За процесуального керівництва Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Південного регіону скеровано до суду обвинувальний акт стосовно колишнього заступника начальника розвідувального управління командування штабу Військово-Морських Сил Збройних Сил України за фактом державної зради та дезертирства (ч. 1 ст. 111, ч. 1 ст. 408 КК України).

Розслідуванням встановлено, що у 2014 році під час тимчасової окупації території АР Крим та м. Севастополя, колишній офіцер не з’явився на службу в пункті постійної дислокації на материковій частині України, та, зрадивши військовій присязі на вірність українському народові, відмовився виконувати обов'язки несення військової служби у Збройних Силах України. Він перейшов на бік ворога.

З того часу колишній капітан 2 рангу проходить військову службу у складі збройних сил РФ на посаді командира 155 окремої бригади морської піхоти – тактичного з’єднання морської піхоти тихоокеанського флоту, яке бере активну участь у збройній агресії РФ проти України.

Також, за процесуального керівництва Одеської спеціалізованої прокуратури  у військовій та оборонній сфері скеровано до суду обвинувальний акт стосовно колишнього командира великого підводного човна «Запоріжжя» Військово-Морських Сил Збройних Сил України за фактами державної зради та дезертирства (ч. 1 ст. 111, ч. 1 ст. 408 КК України).

У травні 2014 року капітан 1 рангу під час тимчасової окупації РФ території Криму перейшов на бік ворога. Зрадивши військовій присязі на вірність українському народові, він відмовився виводити підводний човен «Запоріжжя» на материкову територію України. Наразі обвинувачений проходить військову службу у складі збройних сил РФ на посаді заступника командира 4 окремої бригади підводних човнів Чорноморського флоту РФ та бере участь у збройній агресії РФ проти України.

Досудове розслідування у кримінальних провадженнях здійснювали слідчі територіального управління ДБР, розташованого в м. Миколаєві.