Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Через вибух газу у будинку на Позняках судитимуть п’ятьох посадовців АТ «Київгаз»

Київською міською прокуратурою скеровано до суду обвинувальний акт стосовно п’яти службових осіб АТ «Київгаз» за фактом порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, що спричинило загибель людей (ч. 2 ст. 272 КК України).

Розслідуванням встановлено, що вибух газу у житловому будинку на столичних Позняках у червні 2020 року спричинив обвал конструкцій десятиповерхового багатоквартирного житлового будинку та призвів до загибелі п’ятьох людей і травмування трьох. Це сталося через недотримання технології повірки газових лічильників у будинку.

За кілька тижнів до вибуху співробітники "Київгазу" знімали газові лічильники з квартир у цьому будинку та встановлювали замість них технологічні перемички – байпаси. Це призвело до витоку газу та стало причиною вибуху.

Серед службових осіб, яким пред’явлено обвинувачення, перший заступник голови правління АТ «Київгаз», директор однієї з філій, двоє головних інженерів та начальник служби охорони праці. Вони безпосередньо брали участь у розробці та погодженні інструкції, на підставі якої була проведена заміна газових лічильників на байпас. Збитки у кримінальному провадженні становлять понад 53 млн грн.

З вересня 2021 року після завершення досудового розслідування підозрювані та їхні захисники затягували процес ознайомлення з матеріалами кримінального провадження, тим самим перешкоджаючи направленню обвинувального акту до суду. У зв’язку з цим, за клопотанням прокурора суд обмежив стороні захисту строк ознайомлення з матеріалами кримінального провадження.

7 листопада 2022 року прокуратура скерувала обвинувальний акт до Дарницького районного суду міста Києва для розгляду по суті.

Досудове розслідування здійснювалося слідчим управлінням Головного управління Нацполіції в м. Києві за оперативного супроводу Департаменту захисту інтересів суспільства і держави Нацполіції України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.