Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Боротьба з колабораціонізмом триває – ще 5 особам повідомлено про підозру та 2 судитимуть

За процесуального органів прокуратури Луганської та Вінницької областей 5 особам повідомлено про підозру у колабораційній діяльності (ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, у період воєнного стану підозрювані почали співпрацювати з окупаційної владою РФ та обійняли псевдопосади у незаконно створених органах.

Житель Луганська у квітні 2022 року став помічником псевдопрокурора у так званій «прокуратурі Станично-Луганського району генеральної прокуратури ЛНР». Йому також повідомлено про підозру у держзраді (ч. 2 ст. 111 КК України).

Жителька Луганської області у березні цього року отримала від окупаційної влади псевдопосаду начальника так званого «загального відділу адміністрації Білокуракинського району ЛНР».

У червні 2022 року мешканець смт Станиця Луганська Щастинського району добровільно обійняв псевдопосаду «начальника оперативного відділу Станично-Луганського районного відділу внутрішніх справ МВС ЛНР».

Інший підозрюваний – мешканець Рубіжного, присягнув на вірність народу «ЛНР» та служить окупантам так званим «начальником відділу карного розшуку Троїцького районного відділу внутрішніх справ МВС ЛНР».

Ці два фігуранти до 2014 року працювали у правоохоронних органах України.

Уродженець Лисичанська у липні 2022 року був призначений на псевдопосаду «виконувача обов’язків голови адміністрації м. Лисичанська ЛНР». Так званий «керівник» міста насаджує окупаційний режим та розповідає місцевим та російських ЗМІ про «результати» роботи псевдооргану, а також плани «відбудови» міста, що зазнало руйнації внаслідок обстрілів держави-агресора. Він виконує організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функцій у незаконному органі влади, створеному на тимчасово окупованій території України. Раніше йому було повідомлено про підозру в участі у діяльності не передбачених законом України збройних формувань та сприянні діяльності терористичної організації (ч. 2 ст. 260, ч. 1 ст. 258-3 КК України).

Також прокурори органів прокуратури Луганської та Чернівецької областей скерували до суду обвинувальні акти стосовно двох осіб.

Слідством встановлено, що у березні 2022 року чоловік погодився на пропозицію окупаційної влади та добровільно обійняв псевдопосаду начальника так званого «відділу по забезпеченню життєдіяльності смт Новоайдар, с. Айдар-Миколаївка, с. Безгинове, с. Михайлівка адміністрації Новоайдарського району ЛНР».

Інша обвинувачена з березня 2022 року обіймає посаду так званого «заступника голови адміністрації Міловського району ЛНР».

Досудове розслідування – слідчі обласних Управлінь СБУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.