Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Артобстріли окупантами Луганщини – розпочато провадження

За процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури зареєстровано двадцять п’ять кримінальних проваджень за фактами порушення законів та звичаїв війни (ч. 1, ч. 2 ст. 438 КК України).

За даними слідства, 17-20 червня 2022 року військовослужбовці РФ та учасники контрольованих нею НЗФ вчинили обстріл населених пунктів Луганщини. Окупанти вкотре обстріляли м. Сєвєродонецьк, м. Лисичанськ, м. Гірське, с. Новоіванівка, с. Ниркове, смт. Врубівка. В результаті артилерійських обстрілів загинула одна цивільна особа, поранено – двох. Зруйновано та пошкоджено багатоквартирні та приватні будинки. Вороги також поцілили в будівлю першої прохідної ПрАТ «Азот» у м. Сєвєродонецьк, обстріляли автомобільний міст біля с. Павлоград Сєвєродонецького району, міст біля заводу «ДонСода», міст в районі с. Синецький та цегляний завод.

Такі дії становлять пряму загрозу життю й здоров’ю мирного населення, суперечать нормам міжнародного гуманітарного права, а саме ст. 51, 52 Додаткового протоколу до Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року, які прямо забороняють напади на цивільне населення та цивільні об’єкти.

Досудове розслідування у кримінальних провадженнях доручено слідчим відділів поліції Сєвєродонецького районного управління поліції Головного управління Нацполіції в Луганській області.