Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін зустрівся з Послом ЄС Матті Маасікасом

Генеральний прокурор Андрій Костін провів зустріч з Послом Європейського Союзу, Головою Представництва ЄС в Україні Матті Маасікасом.

Сторони обговорили співпрацю у розслідуванні воєнних злочинів, сталу підтримку Європейського Союзу щодо реформи органів прокуратури та системи юстиції, а також важливість збереження курсу на подолання корупції. 

«Громадяни України бачать себе повноправними членами європейської родини, ми залишаємося вірними ідеї побудови в Україні прокуратури Європейського зразка, яка працюватиме за кращими світовими стандартами. Сьогоднішній пріоритет – відновлення справедливості та притягнення до відповідальності тих, хто приніс війну на нашу землю. І на цьому фронті нам як ніколи потрібна допомога наших європейських партнерів», – підкреслив Андрій Костін. 

Матті Маасікас висловив переконання, що попередній досвід співпраці щодо судової реформи стане корисним для тісної комунікації у подальшому. Він також запевнив, що порушення міжнародного гуманітарного права, яке наразі фіксується в Україні та допомога з притягненням до відповідальності винних, наразі залишається одним із пріоритетів в повістці денній європейських партнерів.

Генпрокурор подякував Матті Маасікасу за підтримку і відзначив значний внесок Європейського Союзу та його інституцій у притягненні до відповідальності винних у воєнних злочинах. Він підкреслив, що миттєва реакція партнерів у наданні експертної підтримки допомогла українським прокурорам якісно та швидко розпочати розслідування міжнародних злочинів одразу після початку повномасштабної російської агресії.

Окремо зупинилися на продовженні тісної кооперації в рамках створених спільних груп. Зокрема, Atrocity Crimes Advisory Group (АСА), яка надає експертну підтримку на місцях через досвідчених слідчих, прокурорів та експертів з міжнародного права та Спільної слідчої групи (JIT), створеної за підтримки Євроюсту, яка допомагає через слідчі групи в Україні та за кордоном. За словами Андрія Костіна, активно підтримує слідство і консультативна група експертів Ради Європи, яка розглядає поточні процеси з точки зору прав людини.