Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін: В Міжнародний день жертв насильницьких зникнень Офіс Генпрокурора посилює співпрацю для визволення українців з російської неволі

"30 серпня світ відзначає Міжнародний день жертв насильницьких зникнень. Безпідставне затримання та позбавлення волі прямо заборонені Міжнародною конвенцією про захист усіх осіб від насильницьких зникнень, до якої Україна приєдналася в 2015 році.

На жаль, на тимчасово окупованих територіях, росія систематично порушує усі фундаментальні права людини. Викрадає, катує, вбиває людей, аби змусити їх відмовитися від української ідентичності.

Вперше за багато десятиріч ці злочинні практики є настільки масовими. А дієвих міжнародних механізмів повернення утримуваних агресором цивільних просто не існує.

Символічно, що саме у цей день Офіс Генерального прокурора посилює співпрацю для визволення українців з російської неволі. Новий напрям роботи Міжнародної ради експертів при Офісі Генпрокурора буде присвячено саме цій проблематиці.

Ми вже взаємодіємо та обмінюємося інформацією з громадськими організаціями, які працюють над поверненням наших людей це «Центр прав людини Zmina» та «Фундація Катерини Осадчої».

Проблема цивільних, утримуваних у звʼязку з конфліктом є надзвичайно складною. Тож наші зусилля мають бути рішучими та комплексними. Наше перше завдання – звільнити та повернути усіх людей. Водночас маємо забезпечити підтримку тих, кому вдалося повернутися і притягнення до відповідальності усіх причетних до цих кричущих порушень прав людини.

Необхідно максимально задіяти експертизу та досвід міжнародних партнерів і громадянського суспільства для розробки необхідних правових механізмів і, що не менш важливо, адвокації й інформування світової спільноти щодо проблематики цивільних, яких силою утримує російський режим.

Лише спільними зусиллями всього цивілізованого світу, ми зможемо зупинити агресора, повернути нашим людям свободу та відновити справедливість", Генеральний прокурор Андрій Костін.