Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін взяв участь у Cooperation for Accountability in Ukraine – заході, організованому в рамках 77-ї Генассамблеї ООН

22 вересня у Нью-Йорку Генеральний прокурор Андрій Костін взяв участь у заході високого рівня Cooperation for Accountability in Ukraine, організованого в рамках 77-ї Генассамблеї ООН. Учасники обговорили механізми притягнення до відповідальності за воєнні злочини РФ в Україні. Зокрема, створення Спеціального трибуналу для покарання вищого військово-політичного керівництва РФ за злочин агресії, а також розробку дієвого механізму виплати компенсацій постраждалим від війни.

У спільному міністерському заході взяли участь 15 міністрів закордонних справ, Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан, Президент Євроюсту Ладіслав Хамран, Спецпредставниця Генерального секретаря ООН з питань сексуального насильства в умовах конфліктів Праміла Паттен, заступниця Міністра юстиції України Ірина Мудра, інші поважні учасники з України та країн-партнерів.

Андрій Костін подякував партнерам та організаторам заходу – Данії, Німеччині, Нідерландам та усій Group of Friends of Accountability, яка вимагає притягнення до відповідальності за злочини РФ в Україні.

«Щодня українці ціною власного життя захищають світ від варварства РФ. Тому надзвичайно важливо, щоб справедливість було встановлено, і українці це знали й бачили. Відповідальність за воєнні злочини має бути забезпечена, як на національному, так і на міжнародному рівнях», – зазначив Генпрокурор.

Британська юристка та правозахисниця Амаль Клуні, яка була модератором заходу, запевнила, що хоч війна триває вже понад півроку, партнери України не стали байдужими до зухвалих та жорстоких злочинів армії та керівництва РФ.

«З кожним виступом я все більше переконуюсь, що міжнародна підтримка дій України на юридичному фронті з часом стає все потужнішою. Питання покарання воєнних злочинців, зокрема, високопосадовців РФ за злочини агресії та геноциду – на порядку денному усього цивілізованого світу», – повідомив Андрій Костін.

Як зазначив пан Карім Хан, це вже не академічні категорії, які стосуються лише юристів у мантіях. Це те, над чим думають лідери світу. Це те, що дає надію людям. Надію на справедливість. На панування сили права, а не права сили.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголосив, що притягнення військових та керівництва Росії до міжнародно-правової відповідальності не має обмежуватися лише судовим процесом в Міжнародному кримінальному суді. «Україна змусить Росію, її політичне та військове керівництво, нести відповідальність за їхній головний злочин проти українського народу – злочин агресії», – заявив міністр.

Андрій Костін наголосив, що невід’ємною складовою справедливості є компенсація збитків. Він переконаний, що постраждалі від війни повинні отримати матеріальну компенсацію за свої страждання. Як зазначив Генпрокурор, джерелом цієї компенсації мають стати кошти російських олігархів та можновладців. Тих, хто фінансує кровопролиття в Україні. І тих, для кого втрата грошей стане тяжким покаранням, адже це єдина їхня цінність.

Також Андрій Костін підтримав тези заступниці Міністра юстиції Ірини Мудрої, яка очолює роботу Мін’юсту з розробки механізму компенсації. Неспровокована агресія РФ руйнує не лише Україну – зруйновано глобальні ланцюги поставок, під загрозою світова продовольча безпека.

«Маємо діяти єдиним фронтом для створення ефективного міжнародного механізму, який змусить Росію заплатити. Переконаний, що це можливо та реально. Сьогодні ми побачили потужну коаліцію на підтримку України. Коаліцію за мир та справедливість. Об’єднані ми непереможні», – резюмував Генпрокурор Андрій Костін.