Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін про розслідування злочинів сексуального насильства: винні отримають покарання, а постраждалі - захист і справедливість

Перебуваючи у США, Генеральний прокурор Андрій Костін взяв участь у спеціальному заході, присвяченому захисту та справедливості для постраждалих від злочинів сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, в Україні та обговорив це питання з Прамілою Паттен, Спеціальною представницею Генерального секретаря ООН з питань сексуального насильства в умовах конфліктів.

Андрій Костін розповів про розслідування та судове переслідування таких злочинів. «Реальність є такою, що постраждалим притаманне почуття сорому за те, що з ними сталося, хоча насправді провина завжди лежить на злочинці. Однак потерпілі вкрай рідко самі заявляють про сексуальне насильство. Це, у свою чергу, заважає правоохоронцям розслідувати такі випадки, а органам прокуратури – представляти обвинувачення у суді», - сказав Генпоокурор. «Як наслідок – зло залишається непокараним. І це – масове зло, а не поодинокі випадки», - додав він.

«Ми всі розуміємо: щойно ЗСУ звільнять ту чи іншу частину української території, ми побачимо жахливу картину. Так сталося після деокупації Харківської області. І, на жаль, так буде і в інших місцях, бо сексуальне насильство – зброя російського окупанта», - констатував Генеральний прокурор.

Андрій Костін зауважив, що небажання потерпілих повідомляти про такі злочини – не є унікальним явищем для України, таке відбувається по всьому світу.

«Ми маємо як юридичне, так і моральне зобов’язання забезпечити ефективне розслідування злочинів сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, відповідно до міжнародних стандартів, а також надавати юридичну та психологічну підтримку постраждалим протягом судового процесу», - наголосив він.

З цією метою Офіс Генерального прокурора у тісній співпраці з міжнародними партнерами та громадськими організаціями розробив Стратегію протидії сексуальному насильству, пов’язаному з конфліктом, яка має бути офіційно ухвалена найближчим часом. Головна мета Стратегії – застосовувати нові підходи до розслідування таких злочинів з орієнтацією на захист потерпілих, а не лише на покарання злочинців, як це робилося раніше.

Раніше у випадках зґвалтувань слідство займалося лише збором доказів проти ґвалтівника, тоді як його жертва була лише джерелом інформації. Зараз впроваджується система повного захисту потерпілих: від надання психологічної, юридичної і матеріальної допомоги до закриття від публіки персональних даних. Безпека та благополуччя постраждалих мають вирішальне значення.

В Офісі Генерального прокурора було створене Управління, яке буде займатися злочинами сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом.

Як зазначила Праміла Паттен, «ще ніколи в історії так швидко не починалися розслідування і суди щодо порушень законів і звичаїв війни». За її словами, ніколи раніше сексуальне насильство не було таким масовим на передовій. Вона також додала, що ніколи раніше в історії міжнародна спільнота не мобілізувалася так швидко і рішуче, щоб запропонувати свою підтримку.

«І ми цю підтримку маємо, адже і розробка Стратегії і організація розслідувань в Україні відбувається, у тому числі, і за підтримки ООН. Переконаний, завдяки нашим спільним зусиллям, винні отримають покарання, а постраждалі - захист і справедливість», - резюмував Генеральний прокурор.