Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін привітав прокурорів з отриманням престижної нагороди Eclipse Award

Генеральний прокурор Андрій Костін взяв участь у благодійному заході «Відважні голоси, незламний дух», організованому міжнародним Центром допомоги жертвам катувань. Захід відбувся 26 червня, у Міжнародний день підтримки жертв катувань.

У своєму зверненні до учасників заходу він повідомив, що система українського правосуддя стикнулась з безпрецедентною кількістю злочинів збройних сил рф. Серед них  —  масове застосування тортур і нелюдського поводження.

"В кожному деокупованому регіоні ми знаходимо місця, де людей незаконно утримують, катують, а потім вбивають і закопують в масових могилах. Тортури стали зброєю війни, яка використовується проти цивільного населення та військовополонених", — наголосив Генеральний прокурор Андрій Костін.

Він також привітав трьох українських прокурорів, яких Центр допомоги жертвам катувань нагородив премією Eclipse Award за віддану роботу з притягнення до відповідальності причетних до тортур.

Нагороду отримали: в.о. начальника відділу протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Харківської обласної прокуратури Спартак Борисенко, начальниця другого відділу управління по роботі зі злочинами сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, Офісу Генерального прокурора Анна Сосонська та заступник начальника відділу у Департаменті протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора Роман Циб.

"На Харківщині ми виявили понад 20 катівень і розслідуємо катування понад 700 людей. Масштаб злочинів свідчить про геноцидний намір держави-агресора. Маємо забезпечити належне розслідування і збирання повної доказової бази щодо кожного злочину", — повідомив учасників заходу Спартак Борисенко.

"Щодня росія вчиняє воєнні злочини: використовує заборонену Женевськими конвенціями зброю, обстрілює цивільні об’єкти,  вбиває і катує цивільних та військовополонених. Систематичність катувань бере свій початок ще з 2014 року, коли з особливою жорстокістю катували та вбивали українських добровольців, активістів та волонтерів", — заявив Роман Циб.

"Злочини сексуального насильства зафіксовані всюди, де були війська рф. Це стосується і катівень, де утримували та піддавали тортурам чоловіків і жінок. Прагнемо відновити справедливість для всіх, а свідчення перетворити на зброю проти агресора. Ця нагорода  —  сигнал, що ми на вірному шляху", — зазначила Анна Сосонська.

Центр допомоги жертвам катувань (The Centre for Victims of Torture)  —  незалежна організація, заснована у 1985 році. За час існування Центр надав допомогу понад 46 000 жертвам тортур. Щороку Центр вручає премію Eclipse Award людям та організаціям за визначний внесок у боротьбу з катуваннями та допомогу тим, хто їх пережив.

Twitter