Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін: Плануємо використовувати більше інструментів на основі штучного інтелекту для збору та аналізу доказів воєнних злочинів

Генеральний прокурор Андрій Костін в інтервʼю TIME розповів про впровадження та використання цифрових технологій в щоденній роботі органів прокуратури задля належного документування, розслідування та забезпечення відповідальності за воєнні злочини рф.

"Під час розслідування воєнних злочинів нам часто доводиться працювати з дуже обмеженою, на перший погляд, доказовою базою. Якщо людина заявляє про скоєний проти неї злочин, нам потрібно ідентифікувати злочинця, що є найскладнішим завданням у повсякденній роботі наших прокурорів, і для цього ми використовуємо усі елементи нових технологій, які часто є найважливішим з наявних у нас інструментів", - зазначив Генпрокурор.

За словами Андрія Костіна, використання сучасних технологій дозволяє не лише ідентифікувати злочинців, а й збирати всі докази, необхідні для забезпечення справедливого вироку у справі.

"Ми використовуємо технологічні рішення від Palantir для аналізу даних, а також інструменти від Microsoft для розпізнавання голосу, зокрема коли мова йде про заклики до геноциду та агресії. Це дійсно унікальні інструменти, які допомагають аналізувати та збирати належну доказову базу. Ми плануємо використовувати більше інструментів на основі штучного інтелекту для аналізу сотень терабайт фото та відео", - розповів він.

Використання ретельно проаналізованих цифрових доказів допомагає відновити справедливість у безпрецедентних умовах, коли Україна розслідує воєнні злочини та виносить вироки під час активної фази бойових дій.

"Для тих, хто постраждав від воєнних злочинів росії, важливий навіть заочний вирок, аби вони знали, що ми зробили все можливе для відновлення їхньої гідності. Ми використаємо всі законні шляхи і всі технології, щоб забезпечити відповідальність для злочинців", - наголосив Андрій Костін.

ЧИТАТИ ПОВНУ ВЕРСІЮ ІНТЕРВʼЮ