Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін: Наша «зброя» на юридичному фронті - беззаперечні докази воєнних злочинів РФ в Україні

Провів онлайн зустріч з Єврокомісаром Дідьє Рейндерсом для обговорення подальших кроків у нашій співпраці щодо притягнення до відповідальності винних у воєнних злочинах та агресії проти України.

Наша «зброя» на юридичному фронті - беззаперечні докази воєнних злочинів, зібрані під час розслідування, за підтримки міжнародних партнерів.

Ще раз наголосив, що створення спеціального міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності вищого воєнно-політичного керівництва агресора - центральне питання для України. Єврокомісар запевнив, що відкритий до обговорення цієї можливості. Він додав, що деякі консультації з експертами вже проводяться.

Знайшли порозуміння у тому, що для відновлення справедливості та світового правопорядку ми повинні використовувати всі доступні інструменти. Національні розслідування в Україні та інших країнах, спільна слідча група, Task Force з пошуку, арешту та конфіскації активів, експертні групи та співпраця з Міжнародним кримінальним судом повинні рухатися в одному напрямі.

Обговорили важливе для українського народу питання - конкретні кроки для активізації арешту та конфіскації на користь України активів російського керівництва та олігархів, які причетні до агресії в Україні. Домовилися також про подальшу підтримку для прокурорів та слідчих «на землі», зокрема у пошуку ефективних IT-рішень корисних для розслідування та збереження доказів.

Погоджуюся з думкою Дідьє Рейндерса, що всебічне притягнення до відповідальності агресора дозволить запобігти повторенню агресії у майбутньому. Я також переконаний, що це дозволить цивілізованому світу показати агресорові, що право переважає над силою.

Чекаємо на візит Єврокомісара до України.