Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін: Місія французьких експертів першою дослідила тіла загиблих з евакуаційної колони біля Куп'янську - це доказ нашої абсолютної відкритості

Таку заяву зробив Генеральний прокурор Андрій Костін під час спільного брифінгу з Надзвичайним і Повноважним Послом Французької Республіки в Україні Етьєном де Понсеном та групою експертів Інституту кримінальних досліджень Національної жандармерії Французької Республіки. Генпрокурор вручив подяки французьким спеціалістам за їх вклад у розслідування воєнних злочинів та допомогу українським колегам.

Андрій Костін висловив вдячність французьким партнерам за підтримку, яку вони надають Україні з перших днів війни. «Експерти першими ще в квітні прибули на деокуповану Київщину. Франція передала Україні унікальну мобільну ДНК-лабораторію, яка надає можливість проводити дослідження на місцях ексгумації тіл, економлячи час та ресурси, які дуже обмежені в таких умовах», - повідомив Генпрокурор.

Він також додав, що сьогодні мобільна лабораторія використовується на території Харківської області, де за короткий період, з початку вересня, було здійснено десятки виїздів, за результатами яких вже призначено понад 80 судових експертиз.

Генеральний прокурор детально розповів про роботу місії французьких фахівців в Україні, які за час перебування на Харківщині дослідили 42 тіла загиблих.

«Третя місія експертів з 28 вересня по 18 жовтня допомагала встановлювати причини смерті та ідентифікувати загиблих, тіла яких були виявлені під час ексгумації в місцях масових захоронень в деокупованому Ізюмі. Також ми вдячні, що експерти за власною ініціативою долучились до огляду загиблих, виявлених 30 вересня у розстріляній евакуаційній колоні поблизу села Курилівка Харківської області», - сказав Андрій Костін. Наразі встановлено загибель 26 людей, серед них вагітна жінка та 13 дітей.

Посол Етьєн де Понсен наголосив, що пишається тим, що Франція першою почала надавати допомогу українським колегам та передала унікальну лабораторію, яка зараз знаходиться в Ізюмі. Друга лабораторія, за словами Посла, буде передана Україні до кінця цього року. Він також додав, що співпраця у боротьбі з безкарністю продовжується та залишається пріоритетною для французької сторони.

Керівник французької місії експертів Полковник Лорен Шартьє висловив сподівання, що їхній внесок буде важливим для розслідування воєнних злочинів. Він також висловив вдячність колегам з Харкова за співпрацю та відзначив високу компетентність українських фахівців.

Андрій Костін повідомив, що найближчим часом очікується прибуття експертних місій з Іспанії та Словаччини.

Резюмуючи, Генеральний прокурор підкреслив важливість того, що саме французька група першою досліджувала тіла загиблих з евакуаційної колони біля Куп’янську. «Це доказ нашої політики абсолютної відкритості. Весь світ повинен дізнатися від нас та від наших міжнародних партнерів про те, що робить Росія», - заявив Андрій Костін.