Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін: Ми перші, хто розслідує та переслідує кібератаки як воєнні злочини

В інтервʼю TIME Генеральний прокурор Андрій Костін розповів про нові технології і нові види злочинів, пов’язаних з російською агресією, які розслідує Україна. Це, зокрема, воєнні злочини проти довкілля та кіберзлочини.

"Ми розслідуємо і переслідуємо кібератаки як воєнні злочини, що надзвичайно складно. Раніше ніхто такого не робив. Та нам допомагають наші партнери — Palantir і Microsoft. Вони розуміють, що ретельно розслідуючи такі випадки як воєнні злочини, ми можемо настільки пролити на них світло, що інші багато разів подумають [перш ніж чинити такі злочини]. Це терористична поведінка", - зазначив Андрій Костін.

Генпрокурор наголосив, що найскладніше в розслідуванні воєнних злочинів — ідентифікувати злочинця, і для цього ми використовуємо всі доступні нам методи та нові технології.

"Наприклад, були випадки, коли російські війська атакували цивільних, які намагалися евакуюватися. Ті, хто вижив, зверталися до правоохоронців. Вони могли вказати конкретне місце, де це сталося. Коли територія була звільнена, ми змогли знайти документи [російських] підрозділів, де були дати народження та інші дані. Потім ми використовували OSINT інструменти, щоб проаналізувати їхні соціальні мережі за сприяння громадських організацій. При Офісі Генпрокурора діє Міжнародна експертна рада, де понад 45 НУО допомагають нам у питаннях забезпечення відповідальності за воєнні злочини. Тож ми змогли ідентифікувати більшість причетних. І коли ми показували їх фото постраждалим, вони це підтверджували: Я бачив це обличчя", - розповів Генпрокурор.

Андрій Костін також зазначив, що технологічні інструменти необхідні не лише для ідентифікації злочинців, а й щоб не втратити жодного доказу.

"Існують також інші новітні інструменти, такі як База даних доказів основних міжнародних злочинів (CICED). Це нова захищена база даних, де зберігається інформація необхідна для спільних розслідувань. Тисячі українців дають свідчення в різних країнах. Якщо людина в Німеччині, Польщі чи Чехії прийде до поліцейського і розповість про те, що сталося в Бучі, він ретельно збереже ці дані", - зазначив Генпрокурор.

ЧИТАТИ ПОВНУ ВЕРСІЮ ІНТЕРВʼЮ