Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін: Ініціюємо створення тимчасового офісу прокурора в одному з європейських міст

Таку заяву зробив Генеральний прокурор Андрій Костін на засіданні робочої групи з опрацювання питання створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України під головуванням Керівника Офісу Президента Андрія Єрмака.

«Ініціюємо створення Interim Prosecutor’s Office для для напрацювання стратегії кримінального переслідування та уніфікаціі доказів щодо злочину агресії проти України. Він може працювати в одному з європейських міст за підтримки наших партнерів», – наголосив Андрій Костін.

Генпрокурор також повідомив, що 1 грудня вперше відбудуться консультації всіх країн, які відкрили кримінальні провадження щодо злочину російської агресії на підставі універсальної юрисдикції, щоб скоординувати й об’єднати зусилля національних розслідувань.

Керівник Офісу Президента підкреслив, що створення спеціального міжнародного трибуналу є беззаперечним пріоритетом для нашої держави й особисто для Президента України Володимира Зеленського. І про це, зокрема, йдеться в українській формулі миру, представленій Главою держави під час звернення до лідерів «Групи двадцяти».

Учасники робочої групи погодилися, що необхідно регулярно інформувати очільників іноземних дипломатичних представництв та міжнародних організацій про процес підготовки створення трибуналу. Це питання повинно звучати на всіх міжнародних зустрічах і майданчиках.

Наразі вісім держав погодилися працювати над пошуком найефективніших варіантів створення спецтрибуналу.

У середу, 23 листопада, Європейський парламент прийняв резолюцію щодо визнання Росії державою — спонсором тероризму. Ухвалення резолюції стане сигналом у міжнародному засудженні злочинів, скоєних РФ у війні проти України та укріпити підґрунтя для створення спеціального міжнародного трибуналу.