Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Аби перемогти зовнішніх і внутрішніх ворогів, маємо змінюватися

Протягом 2022–2023 рр. десятки фахівців Офісу Генерального прокурора та регіональних прокуратур взяли участь у професійних тренінгах, організованих партнерами з Європи та США. 

Ця практика активно розвивається з вересня 2022 року. За вісім місяців представники органів прокуратури взяли участь у понад 20 таких заходах. 

Впровадження сучасних підходів, постійне навчання, побудова міцних міжнародних контактів необхідні як для розслідування та судового переслідування злочинів ворога, так і для продовження реформ. Адже якісні зміни у роботі органів правопорядку — запорука набуття Україною повноцінного членства в ЄС.

«Тренінги й міжнародний досвід допомагають побачити, наскільки наші практики відповідають міжнародним стандартам, які нові підходи і технології ми можемо застосувати», — пояснює начальник організаційно-методичного відділу Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Станіслав Петренко.

«Ми мали змогу поспілкуватися з прокурорами, які безпосередньо працювали по колишній Югославії, провели паралель між воєнними злочинами там і в Україні», — розповідає начальниця Управління міжнародного співробітництва Офісу Генпрокурора Валерія Мельник.

«З нами діляться досвідом, який ми накладаємо на наші кримінальні розслідування. Це допомагає у зборі доказів, які потім ляжуть в основу обвинувальних вироків», — каже прокурор Донецької обласної прокуратури Віра Черноштан.

Ключові напрями співпраці та навчання:

- збір і обробка доказів воєнних злочинів;

- робота з випадками сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом;

- злочини проти довкілля;

- фінансові злочини, ухиляння від санкцій та повернення активів;

- захист культурних цінностей та інтелектуальної власності;

- боротьба з транснаціональною злочинністю і захист кіберпростору;

- воєнні злочини проти дітей та ін.

«Генеральний прокурор на рівні стратегічних цілей та завдань поставив за мету обмін досвідом з органами прокуратури зарубіжних країн. Аби перемогти всіх ворогів, і зовнішніх і внутрішніх, маємо змінюватися — вдосконалювати наші навички», — зазначає радник Генерального прокурора Максим Попов.