Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
5000 доларів США за незаконне переправлення військовозобов’язаних через кордон - викрито групу осіб

За процесуального керівництва Новобаварської окружної прокуратури м. Харкова викрито і повідомлено про підозру трьом чоловікам і жінці за фактом незаконного переправлення осіб через державний кордон України (ч. 1, 3 ст. 332 України).

За даними слідства, харків‘янин, який сам нелегально залишив територію України та наразі перебуває за кордоном, організував схему незаконного переправлення чоловіків призовного віку. Схема полягала у перетині держкордону України з Республікою Молдовою поза пунктами пропуску.

Спочатку з потенційними «клієнтами» спілкувалась жінка, яка у подальшому передавала всю необхідну інформацію організатору. 

Він, у свою чергу, обговорював заходи безпеки і конспірації з «втікачами». Ціна складала 5000 доларів США. З цієї суми 500 доларів США спочатку відправлялись на банківську карту, що надавав організатор. Іншу частину суми необхідно було передати довіреній особі після перетину кордону.

Далі військовозобов’язані приїжджали до Чернівецької області, де їх зустрічали спільники харків‘янина — двоє чоловіків. Обидва — мешканці області, тому добре знали місцевість.

Крім того, один з них є державним службовцем ГУ Держпродспоживслужби в Чернівецькій області та здійснює діяльність на прикордонному пункті.

3 березня 2023 року під час нелегального переправлення ще одного військовозобов‘язаного правоохоронці затримали двох учасників групи в порядку ст. 208 КПК України.

Під час обшуку у держслужбовця виявлено та вилучено румунське водійське посвідчення та паспорт громадянина Румунії.

Легітимність документів встановлюється.

Наразі вирішується питання про обрання їм запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Організатору повідомлено про підозру заочно.

Досудове розслідування проводить СВ ВП №2 Харківського РУП №3 ГУНП в Харківській області. Оперативний супровід — другий оперативний відділ ТУ ДБР у м. Полтаві.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.